Urmărește dezbaterea live

Urmează încleșatarea pe tema bugetului european. Ungaria și Polonia, amenință
Autor: Matei Ion
Data publicării:
S-a ajuns la un compromis
S-a ajuns la un compromis
Germania speră că în săptămânile următoare să ajungă la un acord cu privire la bugetul european pentru perioada 2021-2027 precum şi cu privire la planul de relansare în valoare de 750 miliarde de euro, a declarat miercuri un înalt oficial din Guvernul german, înaintea Consiliului european din 1 şi 2 octombrie, transmite Reuters.

Negocierile ar putea totuşi să se lovească de veto-ul exprimat de Ungaria şi Polonia, ţări care au ameninţat deja că se vor opune unui proiect bugetar care prevede sancţiuni pentru ţările care nu respectă statul de drept.

Potrivit acestui oficial guvernamental german, a cărui ţară asigură în prezent Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, statul de drept nu este un subiect înscris oficial pe agenda discuţiilor de la summit dar cu siguranţă va fi abordat pe margine.

În luna iulie, la sfârşitul unui summit maraton de peste patru zile, liderii UE au căzut de acord asupra unui fond de relansare în valoare de 750 miliarde de euro, care ar urma să se adauge unui proiect de buget multianual în valoare de 1.100 miliarde de euro, destinat să scoată blocul comunitar din cea mai gravă criză economică de după cel de-al doilea război mondial. Acest acord trebuie însă aprobat de Parlamentul European şi ratificat de toate statele membre.

Noul summit european, care va reuni şefi de stat şi de guvern din ţările membre UE, va fi consacrat politicii externe, în special tensiunilor cu Turcia şi situaţiei din Mediterana Orientală. Relaţiile cu China, situaţia din Belarus şi dosarul presupusei otrăviri a opozantului rus Aleksei Navalnîi vor fi de asemenea abordate, alături de piaţa unică, politica industrială şi transformarea digitală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel