Va fi HAOS pe piața materiilor prime! Experții Saxo Bank nu exagerează
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Tendința este ireversibilă
Tendința este ireversibilă
Angajamentul celor mai mari țări din lume de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de cărbune va avea consecințe neașteptate pentru economia globală. O astfel de politică va încetini creșterea ofertei, ceea ce va duce la scumpirea semnificativă a mărfurilor și va lansa începutul unui super ciclu de 10 ani al materiilor prime, avertizează experții Saxo Bank în analiza trimestrială a perspectivelor piețelor globale.

„Pretutindeni se promovează o politică de parcă traversăm o criză a cererii. În realitate însă ne confruntăm cu o criză a aprovizionării pe fondul pandemiei de COVID-19, a lipsei de investiții în afaceri și a decarbonizării accelerate prin electrificare și extinderea energiei regenerabile. Aceste forțe exercită o presiune enormă asupra prețurilor la materii prime și credem că transformarea ecologică, împreună cu traiectoria politică actuală, vor semăna semințele unui superciclual materiilor prime care va dura un deceniu ”, a spus Peter Garnry, strateg șef de acțiuni la Saxo Bank.

Potrivit afirmațiilor sale, investițiile de capital în minerit și sectorul energetic sunt la cele mai mici valori, țările dezvoltate accelerează decarbonizarea, iar concentrarea excesivă pe factorul ecologic, social și pe guvernanța corporativă amplifică eforturile financiare ale companiilor. În plus, producția globală suferă modificări care afectează echilibrul cererii și ofertei în economia globală.

Au fost patru super cicluri pe piața mărfurilor în ultimii 100 de ani. Ultimul dintre acestea a început în 1996 și a atins apogeul după 12 ani de creștere în 2008.

Citește și RECORD după record! Prețurile europene la gaze și electricitate cresc fără oprire

Steen Jacobsen, economist-șef și director de investiții la Saxo Bank explică, la rândul său, că tehnologiile actuale nu permit creșterea producției de energie solară și eoliană din cauza instabilității acestor surse. Acest lucru va duce la un decalaj între cerere și la ofertă, la prețuri mai mari (inflație), la o creștere economică reală slabă și rate negative.

Prețurile materiilor prime au crescut cu precădere în 2021. În primele trei trimestre ale anului, Indicele de mărfuri Bloomberg (BCOM) a progresat cu 29%. În același timp, gazul natural s-a scumpit cel mai mult - același indice calculat doar pentru gaz a crescut cu 113%. Iar prețul gazului la hub-ul TTF din Olanda s-a majorat cu 411% în aceeași perioadă. Indicele mărfurilor Bloomberg Brent a crescut cu 61%. Iar indicele metalelor prețioase a scăzut cu 10% până în al patrulea trimestru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik

Inflaţia a coborât până la 2,1% în Bulgaria

Rata anuală a inflaţiei a încetinit în august la 2,1%,...

pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com

pixel