„Pretutindeni se promovează o politică de parcă traversăm o criză a cererii. În realitate însă ne confruntăm cu o criză a aprovizionării pe fondul pandemiei de COVID-19, a lipsei de investiții în afaceri și a decarbonizării accelerate prin electrificare și extinderea energiei regenerabile. Aceste forțe exercită o presiune enormă asupra prețurilor la materii prime și credem că transformarea ecologică, împreună cu traiectoria politică actuală, vor semăna semințele unui superciclual materiilor prime care va dura un deceniu ”, a spus Peter Garnry, strateg șef de acțiuni la Saxo Bank.
Potrivit afirmațiilor sale, investițiile de capital în minerit și sectorul energetic sunt la cele mai mici valori, țările dezvoltate accelerează decarbonizarea, iar concentrarea excesivă pe factorul ecologic, social și pe guvernanța corporativă amplifică eforturile financiare ale companiilor. În plus, producția globală suferă modificări care afectează echilibrul cererii și ofertei în economia globală.
Au fost patru super cicluri pe piața mărfurilor în ultimii 100 de ani. Ultimul dintre acestea a început în 1996 și a atins apogeul după 12 ani de creștere în 2008.
Citește și RECORD după record! Prețurile europene la gaze și electricitate cresc fără oprire
Steen Jacobsen, economist-șef și director de investiții la Saxo Bank explică, la rândul său, că tehnologiile actuale nu permit creșterea producției de energie solară și eoliană din cauza instabilității acestor surse. Acest lucru va duce la un decalaj între cerere și la ofertă, la prețuri mai mari (inflație), la o creștere economică reală slabă și rate negative.
Prețurile materiilor prime au crescut cu precădere în 2021. În primele trei trimestre ale anului, Indicele de mărfuri Bloomberg (BCOM) a progresat cu 29%. În același timp, gazul natural s-a scumpit cel mai mult - același indice calculat doar pentru gaz a crescut cu 113%. Iar prețul gazului la hub-ul TTF din Olanda s-a majorat cu 411% în aceeași perioadă. Indicele mărfurilor Bloomberg Brent a crescut cu 61%. Iar indicele metalelor prețioase a scăzut cu 10% până în al patrulea trimestru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...