Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că abordarea europeană privind economii voluntare de 15% la gaz este una corectă şi a subliniat că economia trebuie făcută "cu cap" şi "acolo unde se poate".
"Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea. Noi trebuie să căutăm surse alternative de gaz, trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în acelaşi timp este înţelept să economisim acolo unde se poate. Repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva trebuie să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva îşi doreşte să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcţioneze", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.
El a subliniat că, potrivit unei analize realizate de ministerul de resort, o economie la gaz, aşa cum a fost convenită, este posibilă, fezabilă şi sustenabilă.
"Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere cu 15% faţă de media ultimilor ani şi calculele ne arată că aşa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei româneşti", a mai declarat Iohannis.
Şeful statului a precizat că România este conştientă de situaţia extrem de dificilă cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce priveşte gazele, arătând că se vor purta discuţii în continuare pentru găsirea de soluţii.
"Astăzi, la Guvern, se vor purta discuţii pe această temă, şi mâine, şi poimâine, şi în continuare până găsim soluţia cea mai bună. Astăzi, în discuţia cu doamna preşedinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem planuri concrete pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea - pentru variantele bune este simplu, pentru foarte grele este complicat", a conchis Iohannis.
Interconectarea rețelelor de energie electrică
În acest context, Klaus Iohannis a anunțat că a convenit cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări.
"În cadrul consultărilor noastre am abordat şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Am trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie", a spus şeful statului.
Citește și Important pentru pensionari. Elena Cristian a lămurit lucrurile privind creșterea acestor venituri
Şeful statului a dat asigurări că "România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune", menţionând că drumul pe care Chişinăul îl are pe calea integrării europene "nu este unul uşor".
"Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău", a evidenţiat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, "România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context", printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerţului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri. "Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale", a informat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...