Or, acest eşec ar putea determina noi întârzieri în campania de vaccinare din blocul comunitar, cu toate că UE se bazează acum în principal pe vaccinul Pfizer/BioNTech pentru inocularea populaţiei. Peste jumătate dintre adulţii din UE au primit până acum cel puţin o doză, menţionează Reuters.
Săptămâna trecută, organismul european de reglementare a medicamentelor EMA a anunţat că mai multe loturi de vaccin J&J trimise în Europa de o fabrică Emergent din SUA nu vor fi administrate, ca măsură de precauţie, după un caz de contaminare cu substanţe folosite pentru vaccinul AstraZeneca, produse la aceeaşi fabrică.
Un comunicat al EMA remis Reuters a precizat că în urma acestei decizii 17 milioane de doze au fost interzise în blocul comunitar. "În urma opririi acestor loturi, este de aşteptat ca J&J să nu poată livra 55 de milioane de doze până la sfârşitul acestui trimestru", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei.
UE a comandat în total 200 de milioane de doze de la J&J, din care 55 milioane ar trebui livrate până la sfârşitul lui iunie. Până acum, compania a livrat circa 12 milioane de doze din vaccinul său, care se administrează într-o singură doză.
Citește și Vaccinare. Alte lucruri interesante ies la iveală
Purtătorul de cuvânt citat miercuri nu a precizat câte doze este de aşteptat să livreze J&J de fapt până la sfârşitul lunii, asigurând însă într-o conferinţă de presă că "statele membre şi Comisia au exprimat puternice preocupări cu privire la acest decalaj". El a adăugat că UE continuă să lucreze cu J&J "în vederea livrării dozelor convenite în general în acest trimestru şi în cele următoare".
Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că UE este "în grafic" în îndeplinirea obiectivului de imunizare a 70% din populaţia adultă în această vară.
La rândul său, o purtătoare de cuvânt a companiei J&J a afirmat că aceasta îşi menţine angajamentului de a livra 200 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 Uniunii Europene, Norvegiei şi Islandei şi va continua să ţină la curent Comisia Europeană şi statele membre, pe măsura clarificării termenelor de livrare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.