Vaccinul PFIZER. În sfârșit, a venit și răspunsul! EMA a spus DA

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
S-a dat undă verde
S-a dat undă verde
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, devenind primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescenţilor din cele 27 de state ale Uniunii Europene, informează AFP.

Vaccinul este ''bine tolerat'' de tineri şi nu există ''îngrijorări majore'' referitoare la eventuale efecte secundare, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Marco Cavaleri, responsabil de strategia de vaccinare din cadrul EMA.

Germania şi-a anunţat joi intenţia de a permite, începând cu 7 iunie, vaccinarea împotriva COVID-19 a minorilor cu vârsta peste 12 ani, sub rezerva aprobării autorităţii de reglementare europene. Vaccinul este deja utilizat pe scară largă pentru tranşa aceasta de vârstă în Statele Unite şi Canada.

''Aşa cum era prevăzut, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a autorizat astăzi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru adolescenţi de la 12 la 15 ani'', a declarat Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinală a EMA, cu prilejul unei conferinţe de presă.

EMA, cu sediul la Amsterdam, a lansat la începutul lunii mai o evaluare accelerată a datelor transmise de dezvoltatorii vaccinului în vederea autorizării pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, după cererea de autorizare depusă la sfârşitul lui aprilie de gigantul farmaceutic american Pfizer şi laboratoarele germane BioNTech pentru această grupă de vârstă în Uniunea Europeană.

Citește și Vaccinarea cu Pfizer a copiilor. Ministrul Sănătății face precizări

Cele două companii şi-au fundamentat cererea pe datele unui studiu clinic de Fază 3, publicat la sfârşitul lui martie, care arată ''o eficacitate de 100%'' a vaccinului în această tranşă de vârstă, fiind totodată ''bine tolerat în general''.

Compania de biotehnologie americană Moderna a anunţat săptămâna aceasta că vaccinul său, utilizând aceeaşi tehnologie ARN ca şi cel produs de Pfizer/BioNTec, este ''foarte eficient'' la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, potrivit rezultatelor complete ale testelor clinice. Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că firma sa va depune ''la începutul lui iunie'' o cerere de autorizare pentru punerea pe piaţă în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Cazuri foarte rare de probleme cardiace la adolescenţi sau tineri adulţi vaccinaţi au fost raportate săptămâna trecută de autorităţile sanitare americane, fără să fie stabilită deocamdată vreo legătură cu vaccinarea. Semne de miocardită, o inflamare a muşchiului cardiac, au fost semnalate la persoane care au primit un vaccin ARN mesager, au anunţat Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel