Vaccinuri. UE prelungeşte mecanismul de control al exporturilor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Au fost exportate sute de milioane de doze
Au fost exportate sute de milioane de doze
Bruxellesul va prelungi până la sfârşitul lunii decembrie mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre în contextul 'incertitudinilor' alimentate de apariţia unor noi variante ale coronavirusului, a anunţat joi Comisia Europeană, potrivit France Presse.

Executivul UE a pus în aplicare la sfârşitul lunii ianuarie un mecanism de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a controla exporturile spre ţări unde situaţia sanitară era considerată mai bună decât în Europa, şi a le supraveghea mai ales pe cele ale laboratorului AstraZeneca, acuzat de neonorarea comenzilor UE, în beneficiul altor ţări.

Aceasta nu a împiedicat totuşi Uniunea să exporte până acum aproape 740 milioane de doze. Deşi campaniile de vaccinare în UE şi-au accelerat ritmul în decursul lunilor, 'ele sunt încă în desfăşurare şi persistă incertitudini, în special odată cu apariţia unor noi variante ale virusului', a indicat executivul european într-un comunicat.

'Este, aşadar, necesar să menţinem transparenţa', iar mecanismul de control, în vigoare până la finele lui septembrie, va fi prelungit până la 31 decembrie. În practică, acest mecanism obligă, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE, ca laboratorul respectiv să obţină undă verde din partea statului de unde sunt expediate dozele. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, între sfârşitul lui ianuarie şi 28 septembrie, Cei 27 au aprobat peste 2.600 de cereri de export, pentru un număr total de 738 milioane de doze, având ca destinaţie 56 de state şi teritorii (printre care Marea Britanie, Australia, SUA, Chile, Canada, Israel, Japonia, Turcia). În această perioadă, o singură cerere de export - de doze de vaccin de la AstraZeneca având ca destinaţie Australia - a fost respinsă.

Citește și Anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu AstraZeneca

'În următoarele trei luni, Comisia va lucra la stabilirea unui nou mecanism de supraveghere, ce va furniza informaţii actualizate despre exporturi după expirarea mecanismului actual la 1 ianuarie 2022', dar fără a trece prin constrângeri de cereri de autorizare, arată comunicatul.

Mai multe puteri (printre care SUA, India, Africa de Sud), la fel ca unele ONG-uri, cer o ridicare temporară a brevetelor care protejează vaccinurile, pentru a dezvolta producţia lor, dar Bruxellesul refuză, preferând să suplimenteze participarea Uniunii la mecanismul ONU de solidaritate Covax. 'UE continuă să subscrie în întregime la principiile de solidaritate internaţională şi de responsabilitate', a subliniat Comisia de la Bruxelles, reamintind că acest control nu se aplică exporturilor de vaccinuri în ţări cu nivel scăzut sau mediu al PIB/locuitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel