Vaccinuri. UE prelungeşte mecanismul de control al exporturilor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Au fost exportate sute de milioane de doze
Au fost exportate sute de milioane de doze
Bruxellesul va prelungi până la sfârşitul lunii decembrie mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre în contextul 'incertitudinilor' alimentate de apariţia unor noi variante ale coronavirusului, a anunţat joi Comisia Europeană, potrivit France Presse.

Executivul UE a pus în aplicare la sfârşitul lunii ianuarie un mecanism de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a controla exporturile spre ţări unde situaţia sanitară era considerată mai bună decât în Europa, şi a le supraveghea mai ales pe cele ale laboratorului AstraZeneca, acuzat de neonorarea comenzilor UE, în beneficiul altor ţări.

Aceasta nu a împiedicat totuşi Uniunea să exporte până acum aproape 740 milioane de doze. Deşi campaniile de vaccinare în UE şi-au accelerat ritmul în decursul lunilor, 'ele sunt încă în desfăşurare şi persistă incertitudini, în special odată cu apariţia unor noi variante ale virusului', a indicat executivul european într-un comunicat.

'Este, aşadar, necesar să menţinem transparenţa', iar mecanismul de control, în vigoare până la finele lui septembrie, va fi prelungit până la 31 decembrie. În practică, acest mecanism obligă, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE, ca laboratorul respectiv să obţină undă verde din partea statului de unde sunt expediate dozele. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, între sfârşitul lui ianuarie şi 28 septembrie, Cei 27 au aprobat peste 2.600 de cereri de export, pentru un număr total de 738 milioane de doze, având ca destinaţie 56 de state şi teritorii (printre care Marea Britanie, Australia, SUA, Chile, Canada, Israel, Japonia, Turcia). În această perioadă, o singură cerere de export - de doze de vaccin de la AstraZeneca având ca destinaţie Australia - a fost respinsă.

Citește și Anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu AstraZeneca

'În următoarele trei luni, Comisia va lucra la stabilirea unui nou mecanism de supraveghere, ce va furniza informaţii actualizate despre exporturi după expirarea mecanismului actual la 1 ianuarie 2022', dar fără a trece prin constrângeri de cereri de autorizare, arată comunicatul.

Mai multe puteri (printre care SUA, India, Africa de Sud), la fel ca unele ONG-uri, cer o ridicare temporară a brevetelor care protejează vaccinurile, pentru a dezvolta producţia lor, dar Bruxellesul refuză, preferând să suplimenteze participarea Uniunii la mecanismul ONU de solidaritate Covax. 'UE continuă să subscrie în întregime la principiile de solidaritate internaţională şi de responsabilitate', a subliniat Comisia de la Bruxelles, reamintind că acest control nu se aplică exporturilor de vaccinuri în ţări cu nivel scăzut sau mediu al PIB/locuitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel