Vai de armata lui Putin! Un oficial american spune ce s-a ales de ea
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Cineva va trebui să răspundă pentru toate acestea
Cineva va trebui să răspundă pentru toate acestea
Un responsabil american a vorbit, în fața presei, despre pierderile suferite de armata președintelui Vladimir Putin. 

Rusia a pierdut în cele trei luni de război împotriva Ucrainei circa o mie de tancuri, dar în pofida pierderilor suferite are în continuare disponibile majoritatea capabilităţilor angajate în acest conflict, a declarat joi în faţa presei americane un responsabil militar de la Washington, potrivit CNN.

Forţele ruse au pierdut ''circa 1.000 de tancuri'' şi ''mult peste 350 de piese de artilerie'', precum şi ''aproximativ câteva zeci de avioane de vânătoare sau bombardament şi mai mult de 50 de elicoptere'', a precizat oficialul citat.

Cu toate aceste pierderi, evaluarea SUA este că ruşii ''încă au disponibile majoritatea capabilităţilor''. ''Au angajat enorm de multe echipamente şi personal în această luptă, şi ucrainenii au suferit pierderi, ruşii la rândul lor au suferit pierderi'', a mai spus responsabilul Pentagonului.

În acest timp, trupele ruse îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei, unde avansează lent şi ''luptele au atins o intensitate maximă'', potrivit vice-ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar. Trupele ruse controlează în prezent circa 95% din teritoriul provinciei Lugansk şi au ajuns la porţile oraşului Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii pe care încearcă să-l izoleze de restul Ucrainei.

Citește și Kremlinul şantajează Occidentul: Redeschiderea porturilor ucrainene

Pe de altă parte, un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (republică autonomă din Caucazul de Nord/sudul Rusiei) a confirmat joi legalitatea destituirii a 115 de militari, care contestaseră rezilierea contractului lor pentru refuzul de a participa la ofensiva din Ucraina. Unitatea celor 115 militari face parte din componenţa Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), indică Interfax.

Acest caz pare să fie primul confirmat oficial când soldaţi ruşi au refuzat să ia parte la campania militară lansată de Rusia în Ucraina în 24 februarie. Tribunalul a concluzionat, într-un comunicat publicat joi, că militarii "au refuzat în mod arbitrar să îndeplinească o misiune oficială" şi a respins recursul lor.

Instanţa a declarat că a examinat "documentele necesare" şi a interogat responsabili ai Gărzii Naţionale, o forţă de securitate internă care participă la operaţiunile din Ucraina, dar care este separată de armata rusă. Audierea a avut loc cu uşile închise pentru a evita dezvăluirea "secretelor militare", a adăugat tribunalul, care nu a precizat unde erau staţionaţi aceşti militari în Rusia.

Serviciul de presă al tribunalului, citat de agenţia de presă Interfax, a indicat joi că reclamanţii sunt membri ai Gărzii Naţionale care au refuzat să îndeplinească o misiune legată de "operaţiunea specială" a Moscovei în Ucraina.

La 24 martie, media ruse independente, cum ar fi publicaţia Meduza.io, au informat despre 12 militari din OMON (trupele speciale) din cadrul Rosgvardia din Krasnodar, care au refuzat să îndeplinească ordinul comandantului şi să meargă la război în Ucraina. Şi ei de asemenea au fost concediaţi. Rusia a declanşat la 24 februarie un război de agresiune în Ucraina, pe care îl numeşte oficial "operaţiune specială militară". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel