Val de scumpiri de la 1 iulie după majorarea accizei cu aproximativ 18% la carburanți
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / Foto: Oana Pavelescu
Bani / Foto: Oana Pavelescu
Acciza la combustilibi va crește cu 18 % de la 1 iulie după cela 1 ianuarie 2024 a fost majorată cu 10 %.

Guvernul României a decis crească această taxă ca o măsură menită să crească veniturile la bugetul de stat. Aceasta este a treia creștere a accizei după o ajustare similară la începutul anului 2023.

Majorarea accizei duce la o creștere imediată a prețurilor la pompă, benzina și motorina scumpindu-se cu aproximativ 0,5 lei pe litru. Consecințele acestei măsuri s-au propagat rapid în economie, afectând costurile de transport și, implicit, prețurile bunurilor de consum.

Scumpiri în lanț

Creșterea costurilor de transport va determina o majorare a prețurilor produselor alimentare și a altor bunuri de larg consum. Asociația Română a Comercianților a raportat după prima majorare din ianuarie, creșteri de prețuri cuprinse între 5% și 7% la alimentele de bază, precum pâinea, laptele și ouăle. Această tendință a fost accentuată de sezonul rece, când cererea de combustibili este mai mare.

Operatorii de transport și logistică vor resimți și ei impactul creșterii accizei. În iarnă, companiile de curierat au anunțat majorări ale tarifelor de livrare, iar transportatorii de mărfuri au crescut tarifele de transport cu până la 8%. Aceste majorări s-au reflectat în prețurile finale ale produselor transportate, afectând în special sectorul retail.

Industria energetică, care depinde în mare măsură de combustibili pentru producție și transport, va înregistrat de asemenea costuri crescute. Acest lucru va duce la o ajustare a tarifelor pentru energie electrică și termică, ceea ce pune presiune suplimentară pe bugetele gospodăriilor.

Explicațiile Guvernului

Guvernul justifică creșterea accizei prin necesitatea de a alinia taxele la nivelul celor din Uniunea Europeană și de a acoperi deficitele bugetare. În același timp, autoritățile au anunțat măsuri compensatorii pentru a sprijini categoriile vulnerabile, inclusiv subvenții pentru energie și vouchere pentru alimente.

3. O femeie f... (tichete-de-masa-indemnizatie-de-hrana_13036500.jpg)

Sindicatele și organizațiile patronale au reacționat critic la aceste măsuri, avertizând că majorarea accizei va duce la scăderea puterii de cumpărare și la creșterea inflației. De asemenea, cererea pentru o reconsiderare a politicii fiscale și pentru identificarea unor soluții alternative de creștere a veniturilor la buget a fost reiterată.

În concluzie, majorarea accizei la combustibili în 2024 are un impact semnificativ asupra economiei românești, determinând creșterea prețurilor la o gamă largă de produse și servicii. Pe termen lung, rămâne de văzut dacă măsurile compensatorii anunțate de guvern vor fi suficiente pentru a atenua efectele negative asupra consumatorilor și economiei în ansamblu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel