Vânarea ciocârliilor, stopată de Curtea de Apel Brasov

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
AACA a atacat în instanță Ordinul de ministru prin care peste 439.000 de ciocârlii urmau să fie ucise în sezonul de vânătoare.
AACA a atacat în instanță Ordinul de ministru prin care peste 439.000 de ciocârlii urmau să fie ucise în sezonul de vânătoare.
Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (AACA) a atacat în instanță Ordinul de ministru prin care peste 439.000 de ciocârlii urmau să fie ucise în sezonul de vânătoare.

Prin Hotararea nr. 105/2019, pronunțată pe 24.10.2019, în dosarul cu nr. 502/64/2019, Curtea de Apel Brașov a admis acțiunea introdusă de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor și a suspendat executarea prevederilor Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 673/2019. Prin acest ordin au fost stabilite cotele de recoltă (vânătoare) la patru specii de păsări migratoare pentru anul 2019-2020: ciocârlia de camp, sturzul viilor, rața cu capul negru și rața sunătoare.

Hoteluri în România. Cele de cinci stele ocupă un loc rușinos

Acțiunea deschisă la instanța brașoveană este una pregătită din primăvară, imediat după emiterea ordinului care condamnă la „recoltare” peste 439.000 de ciocârlii. Membrii Alianței, cu experiență în procese, au luat legătura cu specialiștii de la Societatea Ornitologică Română, au cerut date legate de vânătoare, cotele de recoltă și speciile din ordin, iar rezultatul s-a văzut pe 24 octombrie.

"Întrucât Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării (iar potrivit art. 14, alin. (7) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării), efectul imediat al acestei Hotărâri este stoparea de îndată a vânătorii la cele patru specii de păsări migratoare. Acest lucru înseamnă că, de la momentul pronunțării Hotărârii nr. 105/2019 a Curții de Apel Brașov, adică de la momentul 24 octombrie 2019, niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre aparținând speciilor: ciocârlie de câmp, sturzul viilor, rața cu capul negru sau rața sunătoare. Toate aceste activități devin acțiuni de braconaj", a declarat Codrut Feher, vicepreședintele Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel nu este definitivă, dar este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de 5 zile de la comunicarea motivării, însă declararea recursului nu este suspensivă de executare, adică nu întrerupe executarea Hotărârii nr. 105/2019.

"Deși România nu are tradiția vânătorii de păsări cântătoare, totuși o permite. La noi vin vânătorii italieni care plătesc să ucidă ciocârliile din România, dar și pe cele care migrează, exemplare care sunt ocrotite în țările unde cuibăresc. Problema noastră este ca acest tip de vânătoare este, de fapt, braconaj de specii protejate sub umbrela ciocârliei, dar și o formă de bișniță, vindem către străini ceva ce nu e al nostru, specii protejate în țările de unde migrează prin România", a spus Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Petrol / sursa: Freepik.com
Șocuri și iar șocuri
Casă de schimb valutar
Cu ochii pe cifre
Groenlanda / FOTO: Wikipedia

Care ar fi prețul Groenlandei dacă ar fi de vânzare?

Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...

Banca Societe Generale
Ciocolată / FOTO: Wikipedia

Verdictul unui tribunal german privind „ciocolata Dubai”

Un tribunal regional din Köln a decis luni că doar...

Remus Borza
Reparații drumuri / sursa foto: Freepik.com
Dolari
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik

Noile oferte de preț la gaze pentru populație

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Se stânge lațul!

Rusia va pierde aproape tot ce a câștigat anul trecut

2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.

Deficitul bugetar al României urcă

Deficitul de cont curent a explodat în 2024

Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...

Tarom

Tarom introduce zboruri interne de la 23 €

Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...

Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Bani / sursa: Freepik.com
Femeie care lucrează la calculator / Foto: Freepik
Groenlanda. Foto: pexels.com
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Evergrande

Lovitură pentru chinezii de la Evergrande

Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în 2025

Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...

Ger / Foto: Freepik
Kristalina Georgieva
Greva. Foto: pexels.com

O grevă împotriva reformei pensiilor paralizează Belgia

Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...


pixel