Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
„Principala îngrijorare în acest an este inflația şi nu numai în România, asta este o problemă a planetei. Absolut tot sistemul economic global este sub presiunea unui galop al prețului. Trebuie să fim atenți la specificul acestei inflații, pentru că nu este vorba de un fenomen în definiție. Definiția inflației este limpede: creșterea generalizată a preţurilor de consum.
Ori, ministrul de la Agricultură spunea că nu se teme de prețurile la carnea de porc şi de vită în anul viitor. Probabil că are dreptate că nu e vorba de un galop a miilor şi miilor de preţuri din piaţa de consum. Sunt câteva produse energofage, aş putea să le spun, electricitatea, gazele naturale şi combustibilii în general, toate având la bază preţul internațional al petrolului, sau mai bine spus galopul preţurilor petrolului din aprilie anul trecut şi până în momentul de faţă”, a afirmat Adrian Vasilescu.
Evoluția prețului petrolului
”Prin martie au fost preţuri scăzute cum nu au mai fost din 1999 la petrol. Chiar în America preţul petrolului a fost zero, negativ. De aceea şi inflația de anul trecut a fost calmă peste tot. România a avut anul trecut cea mai bună poziție în tabloul european al pieței de consum. O poziție cum nu a avut niciodată şi cum nu a avut nicio altă ţară anul trecut. Şi iată că dintr-o dată anul acesta chiar din ianuarie ne-am trezit cu inflația peste noi” spune Adrian Vasilescu.
Citește și:
DEZASTRU. România rămâne fără gaze. Expert: Ne lipsește un procent de 20% din necesar
„Inflația nu a venit din urmă, nu a venit din greșelile interne, a venit de afară, a venit din lumea largă, adusă de preţul petrolului", a mai punctat consilierul guvernatorului BNR.
Prețurile la energie electrică și gaze naturale
”Energia s-a scumpit dintr-o dată, gazele naturale s-au scumpit. Au fost scumpiri extravagante, preţuri care au urcat atât de puternic încât au stricat media generală. Şi de asta a dat impresia în lumea toată şi la noi că este o inflație galopantă. Dar ea vine de la câteva preţuri. Banca Centrală Europeană privește cu o oarecare detașare problema inflației”, a mai afirmat Vasilescu.
”Eu o văd (n. r. inflația) mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă”, a mai spus Adrian Vasilescu și a continuat: ”România trebuie să înțeleagă că are ca sursă inflația globală, dar are şi un specific naţional şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Cu acest haos am ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemena creștere. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este o situaţie ca la noi care vine cu multe din urmă şi anume media avuției financiare în gospodăriile populației este cu mult sub media Europeană", a conchis Adrian Vasilescu, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...