Vechime în muncă. Apare o nouă situație legată de concediile medicale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Care este argumentul inițiatorilor proiectului de lege
Care este argumentul inițiatorilor proiectului de lege
Este o propunere depusă în Senat, dar care se îndreaptă cu pași repezi spre votul final cu recomandare de aprobare.

Potrivit respectivului proiect de act normativ, perioadele mai mari de o lună în care funcţionarii publici de execuţie au raporturile de serviciu suspendate pentru incapacitate temporară de muncă vor reprezenta vechime în gradul profesional al funcției publice deținute.

Altfel spus, un funcționar public de execuție care nu s-a putut prezenta la locul de muncă, raporturile sale de serviciu fiind suspendate pe durata unui concediu pentru incapacitate temporară de muncă, va beneficia de recunoașterea acelei perioada ca vechime în gradul profesional al funcţiei publice de execuţie pe care funcţionarul public o deţine.

Foarte important de precizat este că vor fi luate în calcul concediile pentru incapacitate temporară de muncă cu o durată mai mare de o lună.

Nu este un act voluntar 

De altfel, în expunerea de motive se precizează că ”incapacitatea temporară de muncă nu reprezintă un act voluntar al angajatului, ci o materializare a unor episoade de boală sau a unor boli cronice, iar certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai mare de o lună se eliberează numai în anumite condiții legate”. 

Astfel va mai apărea o situație, pe lângă cea existentă în prezent, potrivit căreia perioada în care funcționarul public de execuție a avut raporturile de serviciu suspendate de drept e considerată vechime în grad profesional.

Mai exact, Codul administrativ stabilește acum că acest lucru se întâmplă în cazul în care funcționarul public este desemnat să desfășoare activități în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituții ale Uniunii Europene sau în alte organisme sau instituții de drept public internațional, ca reprezentant al autorității sau instituției publice sau al statului român, pentru perioada respectivă.

De asemenea, mai există și situațiile în care suspendarea raportului de serviciu se face la inițiativa funcționarului public (atunci când e vorba despre concediul pentru creșterea copilului, cel de acomodare sau cel paternal, de participarea la campania electorală și altele), în majoritatea acestor cazuri, perioada de suspendare fiind considerată vechime în grad profesional.

Inițiatorii subliniază că o astfel de măsură e necesară, deoarece, “în momentul elaborării Ordonanței de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, legiuitorul a pierdut din vedere că suspendarea de drept a raporturilor de serviciu ca urmare a unui episod de boală poate afecta vechimea în gradul profesional al funcției publice de execuție pe care funcționarul public o deține”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel