Vechime în muncă. Ce schimbare majoră aduce noua Lege a pensiilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O diferență importantă față de actuala legislație
O diferență importantă față de actuala legislație
Începând din 1 septembrie 2021, data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, stagiu de cotizare vor fi considerate doar  perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință.

Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei, potrivit unei prevederi din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial. "Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte", scrie în noul act normativ.

Aproximativ aceeași chestiune e cuprinsă și în actuala reglementare, Legea nr. 263/2010, mai puțin un cuvânt (care face marea diferență!): "perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc" este formularea din actuala lege. Cu alte cuvinte, în prezent se consideră vechime perioadele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă aceasta n-a fost plătită, din rea-voință, de către angajator. Din 2021, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta vechime în muncă, explică Avocatnet.

Citește și Pensie anticipată. Surpriza din noua Lege a pensiilor

Cerința ca pentru perioadele de cotizare să fie datorată și plătită efectiv contribuția îi va îndemna pe salariați să fie mai prudenți în privința virării contribuțiilor lor. În practică, există numeroase cazuri în care salariații află după multă vreme că angajatorul doar le-a promis că le virează contribuțiile la pensii, lună de lună, așa cum era obligat prin lege, dar nu a făcut-o, de fapt. Atât de târziu, încât uneori situația nu mai poate fi nicicum remediată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel