Vechime în muncă. Stare de alertă. Cum e considerat șomajul tehnic

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
S-a găsit o soluție
S-a găsit o soluție
Într-adevăr, cum sunt considerate perioadele de șomaj tehnic în timpul stărilor de urgență și de alertă? Reamintim că aceasta din urmă a intrat în vigoare în noaptea de duminică spre luni, de când se aplică și noile norme, dar mai ales noile amenzi pentru nerespectarea acestora. Răspunsul la întrebare se regăsește într-o recentă ordonanță de urgență.

Prin acest document, Guvernul a stabilit o nouă excepție de la regula generală, pentru că, de obicei, perioadele în care contractele de muncă sunt suspendate intră în calculul șomajului obișnuit numai dacă este vorba de concediu de incapacitate temporară de muncă.

Prin urmare, perioadele de șomaj tehnic sunt considerate, la rândul lor, vechime în muncă pentru stabilirea șomajului obișnuit, dar numai dacă intervin în timpul stării de urgență și/sau în timpul actualei stări de alertă.

„Prin excepție (...), perioada de suspendare a raporturilor de muncă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), pe perioada stării de urgență și a stării de alertă instituite potrivit legii, se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizația de șomaj”, scrie în respectiva ordonanță.

Citește și Stagiu de cotizare. Contractul care îți asigură pensia corectă

Ceea ce înseamnă trei luni de vechime incluse în calcul la stabilirea șomajului obișnuit, dacă salariaților le încetează contractele de muncă în perioada asta. O asemenea încetare, precizează, în context, Avocatnet, poate veni automat, dacă vorbim de contracte încheiate pe perioadă determinată, sau în urma concedierii.

Pentru a obține șomajul obișnuit, un salariat rămas fără locul de muncă are nevoie de o vechime în muncă de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii de ajutor de șomaj. Șomajul tehnic este plătit, obligatoriu, de angajator (din banii lui sau ai statului), atunci când acesta suspendă temporar contractele salariaților în perioadele de dificultate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel