Vedem luminița de la capătul tunelului? Trei factori ce indică o calmare a inflației
Autor: Oana Pavelescu | 07 iun 2022, 12:57
Analiștii spun că vârful inflației a fost depășit
Analiștii spun că vârful inflației a fost depășit
Trei dintre factorii cheie ai ofertei care determină nivelurile actuale ale inflației la nivel mondial s-au schimbat deja, ceea ce înseamnă că ar putea apărea o ușurare la orizont pentru cumpărătorii din întreaga lume.

Primul este prețul de referință al semiconductorilor - un barometru al costurilor produselor electronice finite, atât de diverse precum laptopuri, mașini de spălat vase, becuri LED și dispozitive medicale livrate în întreaga lume - este acum la jumătate din vârful din iulie 2018 și a scăzut cu 14% față de mijlocul anului trecut. 

Un altul este rata spot pentru containerele de transport maritim - care ne spune mai multe despre cheltuielile la care ne putem aștepta mai târziu, de pildă pentru îmbrăcămintea în SUA, articolele de lux în Singapore sau mobilierul pentru casă în Europa - a scăzut cu 26% de la maximul istoric din septembrie 2021. 

Prețul îngrășămintelor din America de Nord - un indicator al direcției spre care se îndreaptă inflația globală a alimentelor, ca de pildă facturile pentru roșiile de la Londra sau ceapa într-o piață din Johannesburg - este cu 24% sub nivelul său record din martie.

Băncile centrale au pus piciorul în prag

Cu o inflație care depășește acum 8% în zona euro, care se așteaptă să rămână peste acest nivel în SUA când vor apărea vineri datele din luna mai și care progresează și în Asia, băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să o limiteze. 

Chiar și în timp ce guvernatorii băncilor centrale majorează ratele, tot mai mulți economiști se unesc în jurul ideii că vârful inflației a trecut - deși va exista un decalaj până când costurile mai mici ale materiilor prime se vor reflecta în prețurile pe care le văd cumpărătorii la raft.

Citește și: Adrian Vasilescu (BNR): Momentul în care România a primit o lovitură ca un pumn în plex

Deși puțini sunt cei care prevăd o revenire pe termen scurt la prețurile de dinaintea pandemiei, giganții globali ai comerțului cu amănuntul se luptă acum să vândă stocurile cu prețuri umflate către un cumpărător care a devenit mai puțin entuziast la chelutieli. Așadar, o moderare a acestor presiuni din partea ofertei ar putea permite în cele din urmă băncilor centrale să încetinească ciclurile de înăsprire a politicilor. 

Se întrevede luminița de la capătul tunelului

"În timp ce inflația în unele părți ale lumii nu a atins încă un vârf, există cel puțin unele semne care indică faptul că s-ar putea să nu fim prea departe de ceea ce este definit a fi un punct de cotitură în care vom începe să vedem că rata anuală a inflației începe să scadă", a declarat pentru Bloomberg Khoon Goh, șeful departamentului de cercetare pentru Asia al Australia & New Zealand Banking Group, cu sediul în Singapore.

Prețurile de producție din China au atins un vârf la sfârșitul anului 2021 și încep să se tempereze. Economiștii prognozează o creștere de 6,5% a prețurilor de fabricație în luna mai față de anul precedent, în scădere de la 8% în aprilie. 

Aceasta este o evoluție promițătoare pentru ameliorarea inflației bunurilor importate la nivel mondial, a mai declarat Khoon Goh. În plus, ratele mai mici ale transportului de mărfuri prin containere și îmbunătățirea timpilor de livrare a furnizorilor în indicii managerilor de achiziții indică o atenuare a blocajelor care ar trebui să limiteze presiunile asupra prețurilor în cursul acestui an, a mai spus specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?