"Venezuela este pregătită şi dispusă să îşi îndeplinească rolul şi să aprovizioneze, într-o manieră stabilă şi sigură, piaţa petrolului şi gazelor de care economia mondială are nevoie", a declarat şeful statului în cursul unui eveniment organizat în cadrul vizitei la Caracas a secretarului general al OPEC, Haitham al-Ghais.
Nicolas Maduro a susţinut că guvernul său şi-a "redresat" industria petrolieră, a cărei producţie atinsese minime istorice scăzute după ani de dezinteres în investiţii şi lipsă de întreţinere.
În prezent, este de aproximativ 700.000 de barili pe zi, faţă de 2,3 milioane de barili pe zi în 2002.
Statele Unite au impus în 2019 o serie de sancţiuni Caracasului, printre care un embargo asupra petrolului venezuelean, după realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 pentru al doilea mandat într-un scrutin boicotat de opoziţie.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat în mai o relaxare limitată a unora dintre aceste sancţiuni. Această decizie a intervenit într-un moment în care preţurile energiei au crescut din cauza războiului din Ucraina.
Preşedintele chavist a condamnat "criza energetică" generată de sancţiunile împotriva Rusiei, pe care le-a descris drept "iraţionale, nejustificate (şi) ilogice".
Rusia, cel mai mare furnizor al Europei, şi-a redus drastic livrările de gaze, stârnind temeri de penurie şi creşterea preţurilor.
Nicolas Maduro a cerut un "preţ corect şi echilibrat" de 100 de dolari pe baril şi a reiterat apelul său ca companiile petroliere străine să producă în Venezuela. "Suntem pregătiţi (...) să creştem producţia de petrol într-o manieră graduală şi accelerată, să extindem şi să creştem producţia de produse rafinate", a spus el.
"Venezuela are peste 50 de proiecte gaziere de primă clasă, cu studii seismice efectuate şi cu toate garanţiile legale pentru ca investitorii internaţionali" să "vină să producă gaze în Venezuela şi să le ducă pe pieţele internaţionale", a insistat el.
Haitham al-Ghais a declarat că OPEC se confruntă cu "cele mai grave, cele mai critice" provocări de la înfiinţarea sa în urmă cu 62 de ani, potrivit AFP.
Prețul petrolului crește ușor după scăderea majoră de miercuri
Petrolul a crescut ușor după ce a coborât la minimul ultimelor opt luni, investitorii evaluând cererea globală în condițiile în care China continuă politica Covid Zero și băncile centrale înăspresc politica monetară pentru a combate inflația.
West Texas Intermediate a revenit spre 83 de dolari pe baril, după ce miercuri s-a prăbușit cu aproape 6%, cea mai mare pierdere de la jumătatea lunii iulie.
Petrolul s-a prăbușit cu aproape 50 de dolari pe baril de la vârful atins în martie, consecința invaziei Rusiei în Ucraina. Retragerea a fost determinată de o încetinire globală, în timp ce Rezerva Federală majorează ratele, ridicând dolarul la un nivel record.
Pierderea profundă a petrolului de miercuri a venit în ciuda mai multor factori de susținere a pieței. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țara sa nu va furniza energie către nicio națiune care a susținut o plafonare planificată a prețului la țițeiul exporta de țara sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...