Veniturile Rusiei scad cu 51 de miliarde de dolari pe măsură ce banii pentru energie seacă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bărbat numără ruble
Bărbat numără ruble
Excedentul de cont curent al Rusiei s-a redus în ultimul trimestru cu peste 51 de miliarde de dolari față de anul precedent, în timp ce sancțiunile privează tot mai mult guvernul de ceea ce a fost o sursă esențială de valută forte de la invazia din Ucraina.

Excedentul din contul curent - aproximativ diferența dintre exporturi și importuri - a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, potrivit datelor preliminare ale băncii centrale publicate marți. Este cel mai mic excedent pentru un prim trimestru din 2016 încoace, notează Bloomberg.

O redresare a importurilor se combină cu o scădere puternică a veniturilor din energie ale Rusiei din cauza restricțiilor internaționale, în timp ce exporturile de gaze către Europa scad. Deteriorarea finanțelor externe va menține rubla sub presiune și va spori urgența guvernului și a companiilor de a explora și ,,exploata noi piețe pentru produsele de bază rusești.

Banca Centrală nu este prea optimistă

Banca centrală se așteaptă ca excedentul să scadă la 66 de miliarde de dolari pentru acest an, de la un record de 227,4 miliarde de dolari în 2022. Reprezentanți ai băncii au afirmat într-o declarație că un factor cheie pentru contul curent a fost "o scădere a balanței comerciale ca urmare a unei scăderi semnificative a volumelor de costuri ale exporturilor, în principal din cauza scăderii prețurilor".

"Importurile și-au revenit în totalitate la nivelurile de anul trecut, dar veniturile din mărfuri sunt în scădere din cauza sancțiunilor asupra exporturilor de energie ale Rusiei. Ne așteptăm ca reducerea excedentelor de cont curent să ducă la slăbirea monedei în trimestrele următoare. O rublă mai slabă va începe să ciopârțească încrederea consumatorilor, care a fost în creștere în ultima vreme”, au mai declarat reprezentanții băncii.

Petrolul Ural, principalul amestec de țiței exportat de Rusia, s-a tranzacționat cu un discount semnificativ față de Brent de când Uniunea Europeană a interzis aproape toate importurile maritime de petrol și produse petroliere din această țară, iar Grupul celor șapte națiuni industrializate a impus un plafon de preț.

Redresarea, doar o speranță?

În timp ce toate acestea pun presiune asupra finanțelor externe ale Rusiei, sancțiunile au contribuit, de asemenea, la creșterea deficitului bugetar al guvernului de la Moscova, în timp ce autoritățile își intensifică cheltuielile de apărare legate de războiul din Ucraina.

O redresare a veniturilor din energie ale Rusiei ar putea avea loc până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, când bugetul ar trebui să obțină venituri suplimentare din petrol și gaze din cauza prețurilor mai mari la țiței, a declarat marți președintele Vladimir Putin în comentarii televizate.

Putin a promulgat amendamente la modul în care prețul petrolului rusesc este evaluat în scopuri fiscale. Din aprilie, ratele impozitului pe extracția de minerale și ale impozitului pe profitul companiilor petroliere sunt calculate folosind o reducere descrescătoare față de prețurile Brent în vigoare, mai degrabă decât evaluările țițeiului Ural.

Discountul pentru această lună este stabilit la 34 de dolari pe baril și se va reduce la 25 de dolari începând cu luna iulie.

Între timp, rubla este din ce în ce mai mult în pericol, în timp ce banii proveniți din exporturile de petrol, gaze și alte produse de bază seacă. Moneda rusă se numără printre cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente în raport cu dolarul până acum în acest an.

Excedentul de cont curent din al doilea trimestru va fi mai mic decât în trimestrul precedent și probabil cel mai slab din timpul anului, ceea ce va determina volatilitatea ridicată și continuă a rublei sunt de părere unii economiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel