Excedentul din contul curent - aproximativ diferența dintre exporturi și importuri - a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, potrivit datelor preliminare ale băncii centrale publicate marți. Este cel mai mic excedent pentru un prim trimestru din 2016 încoace, notează Bloomberg.
O redresare a importurilor se combină cu o scădere puternică a veniturilor din energie ale Rusiei din cauza restricțiilor internaționale, în timp ce exporturile de gaze către Europa scad. Deteriorarea finanțelor externe va menține rubla sub presiune și va spori urgența guvernului și a companiilor de a explora și ,,exploata noi piețe pentru produsele de bază rusești.
Banca Centrală nu este prea optimistă
Banca centrală se așteaptă ca excedentul să scadă la 66 de miliarde de dolari pentru acest an, de la un record de 227,4 miliarde de dolari în 2022. Reprezentanți ai băncii au afirmat într-o declarație că un factor cheie pentru contul curent a fost "o scădere a balanței comerciale ca urmare a unei scăderi semnificative a volumelor de costuri ale exporturilor, în principal din cauza scăderii prețurilor".
"Importurile și-au revenit în totalitate la nivelurile de anul trecut, dar veniturile din mărfuri sunt în scădere din cauza sancțiunilor asupra exporturilor de energie ale Rusiei. Ne așteptăm ca reducerea excedentelor de cont curent să ducă la slăbirea monedei în trimestrele următoare. O rublă mai slabă va începe să ciopârțească încrederea consumatorilor, care a fost în creștere în ultima vreme”, au mai declarat reprezentanții băncii.
Petrolul Ural, principalul amestec de țiței exportat de Rusia, s-a tranzacționat cu un discount semnificativ față de Brent de când Uniunea Europeană a interzis aproape toate importurile maritime de petrol și produse petroliere din această țară, iar Grupul celor șapte națiuni industrializate a impus un plafon de preț.
Redresarea, doar o speranță?
În timp ce toate acestea pun presiune asupra finanțelor externe ale Rusiei, sancțiunile au contribuit, de asemenea, la creșterea deficitului bugetar al guvernului de la Moscova, în timp ce autoritățile își intensifică cheltuielile de apărare legate de războiul din Ucraina.
O redresare a veniturilor din energie ale Rusiei ar putea avea loc până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, când bugetul ar trebui să obțină venituri suplimentare din petrol și gaze din cauza prețurilor mai mari la țiței, a declarat marți președintele Vladimir Putin în comentarii televizate.
Putin a promulgat amendamente la modul în care prețul petrolului rusesc este evaluat în scopuri fiscale. Din aprilie, ratele impozitului pe extracția de minerale și ale impozitului pe profitul companiilor petroliere sunt calculate folosind o reducere descrescătoare față de prețurile Brent în vigoare, mai degrabă decât evaluările țițeiului Ural.
Discountul pentru această lună este stabilit la 34 de dolari pe baril și se va reduce la 25 de dolari începând cu luna iulie.
Între timp, rubla este din ce în ce mai mult în pericol, în timp ce banii proveniți din exporturile de petrol, gaze și alte produse de bază seacă. Moneda rusă se numără printre cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente în raport cu dolarul până acum în acest an.
Excedentul de cont curent din al doilea trimestru va fi mai mic decât în trimestrul precedent și probabil cel mai slab din timpul anului, ceea ce va determina volatilitatea ridicată și continuă a rublei sunt de părere unii economiști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...