Veste bună pentru români. Încă trei luni de prețuri compensate la benzină și motorină

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prețurile motorinei și benzinei în România, 9 martie 2023
Prețurile motorinei și benzinei în România, 9 martie 2023
Măsura compensării prețului la carburanți s-a aflat pe agenda de lucru a coaliției de guvernare. 

După aproape patru ore de discuții, coaliția de guvenare a decis ca măsura compensării a prețului la benzină și motorină să fie prelungită până la sfârșitul acestui an. 

Este vorba despre cei 50 de bani pe litrul de carburanți, măsură luată inițial pe o perioadă de 3 luni, cu începerea de la 1 iulie 2022. Acum, românii vor putea alimenta în continuare cu benzină și motorină mai ieftină cu 50 de bani

Preţul benzinei a crescut cu 20% de la începutul anului, iar cel al motorinei, a transmis Consiliul Concurenței. Preţul mediu al benzinei standard în România, conform informaţiilor din Monitorul Preţurilor, a fost, pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată), în timp ce motorina se comercializa, în medie, cu 8,37 lei/litru (cu reducere).

De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%, informează agenția de presă de stat Agerpres.

La motorină, preţul cu taxe a fost cu 4% mai mic faţă de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic faţă de media UE (locul 16) şi fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 8,2% mai mic faţă de media UE. Totuși. față de media europeană, veniturile românilor sunt de trei-patru ori mai mici.

Citește și Facturile care i-au îngrozit pe români. Virgil Popescu: Cineva ar trebui să pună regulă în piaţă

"Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru", a afirmat Popescu, la Parlament, întrebat de ce vin facturi la energie de 7.000-8.000 lei.

Ministrul a mai spus că furnizorii urmează să aibă discuţii în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.

În legătură cu faptul că preţurile se raportează la consumul de anul trecut şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului, Virgil Popescu a spus că trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare.

Citește și Adrian Negrescu: Statul cere să stingem becurile dar dă câte 10.000 € pentru mașini electrice

 ”Ministrul Energiei ar fi trebuit să vină cu niște date concrete și să ne spună concret care este predictibilitatea acestei decizii. De ce? Pentru că noi, consumatorii, noi, companiile, trebuie să ne facem și noi niște calcule legate de ce se va întâmpla pe piața petrolului, pentru că semnele sunt negative, nu sunt atât de pozitive cum le domnul Popescu. Vă dau exemplu numai la situația embargoului pe care Uniunea Europeană voia să îl impună pe petrolul rusesc din decembrie. Deci nu vom mai importa petrol maritim în Uniunea Europeană și atunci vom avea o problemă că noi avem o rafinărie care prelucrează petrol rusesc, iar aproape 60 la sută din petrolul care se consumă de către România vine printr-un port rusesc. Deci, dacă se blochează acest port, s-ar putea să avem niște probleme majore și asta va însemna inclusiv o creștere a costurilor de rafinare. În România, deja marja de rafinare, de exemplu, la Petrom, a crescut de la 4 euro la 22 de euro. Deci, în esență, dincolo de aceste cifre, s-ar putea ca prețurile să crească în perioada următoare, pentru că va fi o problemă la nivel internațional legată de producția de petrol, mai cu seamă că OPEC tot șantajează economiile globale, reducând producția în loc să o crească”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel