Vouchere de 4.000 de lei. Marcel Boloș: ”Este o premieră pentru țara noastră!”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un ajutor de care ar urma să beneficieze 220.000 de români
Un ajutor de care ar urma să beneficieze 220.000 de români
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat care sunt noile planuri. 

Este vorba despre 220.000 de români care ar putea primi acest sprijin, sub forma de voucher în valoare de 4.000 de lei. Mai exact, familiile care au peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin. 

Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat. 

”Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4.000 de lei. 

Dar aici aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.  

Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

Pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice

Pe de altă parte, ministrul Marcel Boloș a anunțat și un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice.  ”Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunțăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe.  

De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare.  Aceștia vor beneficia și de aceste beneficii de masă caldă. Acestea vor fi suportate de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur și simplu servicii de catering simple pe care noi le suportăm, inclusiv dăm pentru primării, echipamentele de transport, mașinile de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii.  

Este o premieră pentru țara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice și încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reținut că avem un buget de 150 de milioane de euro și încercăm din acești bani, aceste tipuri de servicii să fie țintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată și o integrare socială adecvată” a mai spus ministrul la Antena 3 CNN.

Citește și Boloș: Reforma pensiilor speciale cerută de CE necesită tăieri între 5% și 10%

Marcel Boloș a declarat că reforma pensiilor speciale nu se poate face cu mănuși de catifea.

Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări cu privire la aceste pensii după ce a avertizat că ”șubrezim economia cu majorările de salarii și pensiile bugetarilor”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Boloș a mai precizat că guvernul trebuie să facă reforme dure astfel că pensiile speciale vor trebui reduse cu între 5 și 10% astfel încât cheltuiala de 37 miliarde de lei să ajungă la 27 de miliarde de lei.

Oficialul a mai precizat că pașii făcutți au fost apreciați de Comisie dar că impactul de 0,01% rezultat în urma mici reforme a pensiilor speciale nu este duficient.

Ministrul a mai explicat că în unele state europene cheltuielile bugetare nu depășesc 20%.

Marcel Boloș a precizat, la postul de televiziune Digi24, că după sărbătorile de Paști, va avea loc o întâlnire tehnică cu Comisia pentru a stabili următorii pași

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel