Vestea aşteptată de fermierii afectaţi de secetă: Vin banii pentru compensarea pierderilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Secetă / Foto: Freepik
Secetă / Foto: Freepik
Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, informează Ministerul Agriculturii.

Comisia Europeană a aprobat pe 24 octombrie 2024, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 - august 2024.

"Veste bună pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică! Astăzi, am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant către producătorii agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 2 miliarde de lei. Aşa cum am promis, ne respectăm angajamentul pe care ni l-am asumat faţă de fermieri. Acordăm despăgubirile în acelaşi an în care s-au produs calamităţile, pentru a ajuta agricultorii să-şi pregătească viitorul an agricol", a declarat ministrul Florin Barbu.

MADR încurajează fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile în termenul prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024, respectiv până la data de 28 octombrie 2024, la Direcţiile Agricole Judeţene.

Schema este deschisă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiţă, mazăre, floarea soarelui şi porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 - vara 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvenţiilor directe.

Valoarea maximă a ajutorului este de 200 de euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depăşeşte 30% din costurile eligibile. Schema se va desfăşura până la 31 decembrie 2024.

În urma analizei efectuate la nivelul Comisiei Europene s-a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui eveniment climatic extrem. În plus, Comisia a stabilit că sistemul este proporţional, deoarece este limitat la minimul necesar şi are un impact limitat asupra concurenţei şi comerţului dintre statele membre. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema românească în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel