Comisia Europeană a aprobat pe 24 octombrie 2024, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 - august 2024.
"Veste bună pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică! Astăzi, am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant către producătorii agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 2 miliarde de lei. Aşa cum am promis, ne respectăm angajamentul pe care ni l-am asumat faţă de fermieri. Acordăm despăgubirile în acelaşi an în care s-au produs calamităţile, pentru a ajuta agricultorii să-şi pregătească viitorul an agricol", a declarat ministrul Florin Barbu.
MADR încurajează fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile în termenul prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024, respectiv până la data de 28 octombrie 2024, la Direcţiile Agricole Judeţene.
Schema este deschisă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiţă, mazăre, floarea soarelui şi porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 - vara 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvenţiilor directe.
Valoarea maximă a ajutorului este de 200 de euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depăşeşte 30% din costurile eligibile. Schema se va desfăşura până la 31 decembrie 2024.
În urma analizei efectuate la nivelul Comisiei Europene s-a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui eveniment climatic extrem. În plus, Comisia a stabilit că sistemul este proporţional, deoarece este limitat la minimul necesar şi are un impact limitat asupra concurenţei şi comerţului dintre statele membre. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema românească în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...