Se apucă din nou de treabă la Răstolița! Hidrocentrala prinde viață după 35 de ani
Guvernul dă undă verde reluării...
Ministrul a dat vești și despre ce are în plan instituția pe care o conduce privind exploatările miniere din bazinele carbonifere din sudul țării.
„România și-a asumat acest proces de eliminiare a cărbunelui din mixul energetic, fiind într-adevăr o sursă de poluare și o sursă scumpă datorită acelor certificate, pentru că altfel este ieftin să produci (energie-n.r.) pe cărbune și avem multe rezerve de cărbune și de lignit și de huilă. În Valea Jiului vorbim în prezent de 2.000 de mineri de la 55.000 în 1990. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt și împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului să putem să păstrăm aceste exploatări și să punem în sigurnață minele până în 2032”, susține Sebastian Burduja.
Astfel, acesta a argumentat că deși această resursă nu mai este una de viitor, în ciuda faptului că dispunem din pline de ea, țara nu este încă deplin dispusă să renunțe la exploatarea cărbunelui, ba mai mult este nevoie de investiții în acest sector.
„Minerii rămân cu locurile de muncă, oricum va fi nevoie de ei să pună în siguranță aceste mine, sunt lucrări specifice pentru care o să le acordăm un ajutor de stat după aprobarea Comisiei Europene. La Gorj este mai complicat pentru că în planul de restructurare al CEO a fost o investiție de peste un miliard de euro pe care statul român l-a dat complexului și România atunci și-a asumat în fața Comisiei ca să primească aprobarea unui plan foarte agresiv de închidere și undeva în 2026 producția pe bază de lignit ar trebui să se oprească în România”, a completat ministrul energiei.
„Proiectele pe gaz pe care CEO o avea în plan, cele trei construcții de tip SPV cu trei mari companii, au pornit târziu și pentru asta vrem să mergem la CE să le cerem dreptul de a mai produce până când proiectele pe gaz sunt operaționale, în 2049”, a conchis Sebastian Burduja, asigurând că muncitorii din aceste zone sunt în siguranță deocamdată, în ceea ce privește stabilitatea locurilor de muncă.
Urmăriți la linkul de mai jos continuarea emisiunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul dă undă verde reluării...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...