Vești bune de la CEC Bank. Ultimele cifre prezentate de instituție
Autor: Mara Ivan | 14 feb 2022, 18:20
Rezultate bune anul are!
Rezultate bune anul are!
CEC Bank a raportat un profit net de 355 milioane de lei în 2021, în creştere cu 5,12% faţă de anul anterior, iar activele s-au majorat cu 22,7% şi au depăşit pragul de 50 de miliarde de lei.

Anul trecut, veniturile nete din dobânzi raportate de CEC Bank au însumat 1,1 miliarde de lei şi au rămas stabile comparativ cu anul trecut, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 11,4%, până la valoarea de 297,5 milioane de lei. Profitul net al CEC Bank s-a ridicat, în 2021, la 355 de milioane de lei (estimat, în curs de auditare), în creştere faţă de 337,7 milioane lei în 2020, a precizat banca într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, portofoliul total de credite acordate clientelei nebancare (sold bilanţier) a crescut cu 17%, în 2021 (peste media pieţei - de 14,8%), până la 26,9 miliarde de lei. În acelaşi timp, depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 20,8%, de la an la an (41,9 miliarde de lei), cu o pondere de circa 70% a segmentului populaţiei.

Datele comunicate de bancă relevă faptul că, în 2021, a acordat circa 6 700 de împrumuturi ipotecare noi, în valoare de peste 1,7 miliarde de lei (+53% faţă de 2020), a aprobat aproximativ 850 de credite pentru investiţii, de peste 3,3 miliarde de lei (+133%) şi a susţinut peste 8.000 de companii cu finanţări pentru activitatea curentă, în valoare de peste 5,7 miliarde de lei.

Citește și Oficial BNR: În aprilie, inflaţia va depăşi probabil 10%

În ceea ce priveşte produsele noi lansate în cursul anului trecut, oficialii CEC Bank menţionează: lansarea creditelor de nevoi personale online (în ianuarie), clienţii pot adăuga conturile de la alte bănci în aplicaţia Mobile Banking şi pot vizualiza soldurile şi tranzacţiile (din martie), modernizarea reţelei informatice interne prin implementarea Software Defined Wide Area Network), lansarea aplicaţiei SmartPhone POS - o soluţie inovativă adresată comercianţilor, care permite transformarea telefonului mobil în dispozitiv POS pentru acceptarea plăţilor cu cardul (în iulie), pachetele de cont curent ce pot fi accesate 100% online de către IMM-uri şi PFA-uri (septembrie).

Conform rezultatelor, rata creditelor neperformante a înregistrat un nivel de 5,28%, în uşoară scădere faţă de 5,52% cât s-a consemnat la sfârşitul anului 2020.

"Banca a menţinut o abordare prudentă şi a înregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustări aferente creditelor acordate clientelei nebancare (inclusiv cheltuiala cu ajustările pentru creanţe depreciate) în cursul anului 2021 în valoare de 388,56 milioane de lei. La nivelul băncii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amânări la plată, circa 92% au reluat rambursarea şi nu înregistrează restanţe mai mari de 30 de zile. În baza situaţiilor financiare provizorii, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,84%, la sfârşitul lui 2021 semnificativ peste nivelul cerinţei globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. La sfârşitului lui 2021, rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 7,95%, la un nivel similar cu cel înregistrat în anul precedent, în condiţiile majorării fondurilor proprii la sfârşitul anului. CEC Bank a beneficiat, în decembrie 2021, de un împrumut subordonat de 1,4 miliarde de lei, pe o perioadă de 10 ani. Împrumutul subordonat face parte din obligaţiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, în condiţii de piaţă, aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2019", notează CEC Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe