Vești bune de la Ministerul Muncii privind salariul minim
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
Simona Bucura-Oprescu a venit cu o veste bună despre salariul minim pe economie.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim în România va crește de la nivelul actual de 3.300 de lei la 3.700 de lei. Această decizie a fost confirmată recent de către Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, în urma discuțiilor cu reprezentanții angajatorilor.

Această creștere va fi implementată ca urmare a deciziilor luate în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social și va fi parte a unor schimbări semnificative în procesul de stabilire a salariului minim în România.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat că se lucrează intens la un nou mecanism de stabilire a salariului minim, care va lua în calcul mai mulți factori decât în prezent, în conformitate cu Directiva Europeană nr. 2.041/2022. Acest mecanism va asigura că salariul minim nu va mai fi stabilit exclusiv în urma negocierilor între Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor, așa cum se întâmplă în prezent.

Potrivit ministrului, noul mecanism va fi fundamentat pe criterii precum productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salariilor medii din țară. Aceste modificări vor asigura o predictibilitate mai mare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, în ceea ce privește evoluția salariului minim în timp.

În contextul acestor schimbări, este esențial ca România să transpună Directiva Europeană în legislația națională până la data-limită, 15 noiembrie 2024, pentru a se conforma noilor standarde europene referitoare la stabilirea salariului minim.

Astfel, în următorii ani, se așteaptă că procesul de stabilire a salariului minim în România va fi mai transparent și mai bazat pe criterii obiective, oferind astfel beneficii atât angajatorilor, cât și angajaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel