Astfel, persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi din Ucraina vor mai primi sumele aferente cheltuielilor cu cazarea şi hrana acestora doar pentru perioada rămasă până la sfârşitul acestei luni.
Ulterior, respectiv de la 1 mai, se vor aplica noi prevederi, aprobate prin ordonanţă de urgenţă.
Astfel, începând cu 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară, timp de patru luni, pentru acoperirea nevoilor imediate, cazare şi hrană, sume care vor fi alocate din bugetul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Guvernul urmează să stabilească atât cuantumul, cât şi mecanismul de acordare, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va dezvolta o aplicaţie informatică pentru gestionarea sprijinului şi a beneficiarilor.
După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi doar cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, iar refugiaţii sunt încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin pentru angajare sau în caz de şomaj, valabile şi pentru cetăţenii români.
Noua formă a OUG 15/2022
Art.I – Articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 din 27 februarie 2022, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins: „……………………………………………………….
„(10) Familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2000 lei/lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”
2. La articolul 1, după alineatul (10) se introduc șase noi alineate, alineatele (11)-(16), cu următorul cuprins: „(11) După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, persoanele prevăzute la alin.(10) beneficiază de suma forfetară în valoare de 2000 lei/lună până la finalul anului 2023, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(12) După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, persoanele prevăzute la alin. (10) care nu sunt încadrate în muncă, au acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
(13) Sumele forfetare prevăzute la alin.(10) și (11) se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie.
(14) Prin familie în sensul alin.(10) se înțelege grupul de persoane format din soți, părinte/părinți și/sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.
(15) Dispozițiile alin. (10) – (13) nu se aplică persoanelor cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, precum și persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în România.
(16) Sumele prevăzute la alin. (10) și (11) se acordă în limitele sumelor alocate cu această destinație din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.”
Art. II – (1) Persoanele fizice care au găzduit, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea sumelor privind hrana și cazarea dacă depun cereri în acest sens, potrivit mecanismului de decontare aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Cererile prevăzute la alin. (1) se depun în termen de 30 de zile de data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Art. III – (1) În scopul acordării sumelor forfetare prevăzute la art. 1 alin. (10) și (11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, astfel cum a fost modificat și completat prin prezenta ordonanță de urgență, precum și pentru prevenirea acordării de sume forfetare multiple pentru același beneficiar, Serviciul de Telecomunicații Speciale dezvoltă o aplicație informatică pe care o pune la dispoziția autorităților competente stabilite prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. I punctele 1 și 2.(2) Tipurile de date care se introduc în aplicația prevăzută la alin.(1) se stabilesc prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. I punctele 1 și 2
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...