Viță de vie, pe Marte? Proiectul nebunesc al unei țări din Caucaz

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Struguri
Struguri
Georgia, mândră de tradiţia sa viticolă milenară, a decis să o extindă dincolo de suprafaţa Terrei şi să devină prima ţară din lume care va cultiva viţă-de-vie pe solul arid al planetei Marte, informează AFP, preluată de Agerpres. Deşi ideea pare desprinsă din universul ştiinţifico-fantastic, proiectul vizează studierea posibilităţii de a obţine anumite culturi pe această planetă pe care americanii au promis că vor trimite echipaje de astronauţi în deceniile viitoare, dar şi adaptarea agriculturii de pe Terra la consecinţele modificărilor climatice.

"Georgienii au fost primii viticultori din istorie şi acum sperăm să devenim pionieri în viticultura pe o altă planetă", a declarat Nikoloz Doborjguinidze, cofondator al acestui proiect ambiţios. Primele dovezi ale producţiei de vin datează de acum 8.000 de ani în această ţară aflată între Munţii Caucaz şi Marea Neagră şi care beneficiază de un climat temperat considerat ideal pentru cultura viticolă.

Bazându-se pe această tradiţie, mai mulţi cercetători şi antreprenori georgieni s-au aliat pentru a răspunde unui concurs lansat de NASA cu scopul de a imagina "o prezenţă umană durabilă" pe Marte. Obiectivul constă în a obţine în sere varietăţi de viţă-de-vie şi de struguri care să poată fi cultivate pe "Planeta Roşie", oferind în acelaşi timp o dimensiune interplanetară industriei viticole georgiene.

Citește și: Tesla lansată de Musk în urmă cu 8 luni a ajuns lângă planeta Marte

Proiectul, intitulat "IX Millenium", este patronat de un consorţiu din care fac parte Agenţia georgiană din domeniul cercetării spaţiale, Universitatea de Comerţ şi Tehnologie din Tbilisi, Muzeul Naţional din Georgia şi o companie denumită Space Farms. NASA intenţionează să trimită în următorii 25 de ani o misiune cu echipaj uman pe cea de-a patra planetă după Soare, în timp ce miliardarul Elon Musk şi compania lui SpaceX doresc să ajungă pe Marte cu ajutorul unui viitor vehicul spaţial, Starship.

Rezultate "concludente"

Unul dintre cercetătorii implicaţi în proiectul georgian, biologul Marika Tarasaşvili, se ocupă de dezvoltarea unei bacterii ce ar putea să transforme solul arid şi prăfuit de pe Marte în terenuri fertile. Ea a dat deja asigurări în acest sens, spunând că a obţinut rezultate "concludente" în cadrul cercetărilor sale. Oamenii de ştiinţă au colectat bacterii din mai multe regiuni ale Georgiei ce dispun de "ecosisteme extreme", inclusiv din izvoare cu apă caldă, şi afirmă că au creat tulpini de bacterii care sunt capabile să reziste la condiţiile extrem de vitrege de pe Marte.

Cercetătorii georgieni testează, de asemenea, cojile de struguri provenind din 525 de varietăţi prezente în Georgia, pentru a o alege pe aceea care va rezista cel mai bine la nivelurile ridicate de radiaţie ultravioletă ce afectează suprafaţa planetei Marte. Potrivit rezultatelor preliminare, aceasta ar fi "rkatsiteli", unul dintre cele mai vechi soiuri cunoscute, folosit pentru a produce un vin alb cu aromă de mere verzi.

"Informaţii vitale"

"În viitor, coloniştii de pe Marte vor putea să cultive plante direct pe solul de pe Marte. Însă noi trebuie să creăm mai întâi un model de seră complet controlabil şi durabil", a explicat Tusia Garibaşvili, fondatoare a companiei Space Farms, implicată în acest proiect. Space Farms dezvoltă un laborator agricol ce ar putea să devină "tehnologia ideală pentru agricultura marţiană a viitorului". Plantele din acest laborator, amenajat într-un conac din Tbilisi, capitala georgiană, cresc pe verticală în straturi suprapuse şi într-un mediu cu temperatură, lumină şi umiditate controlate.

Următoarea etapă va consta în testarea varietăţilor de struguri georgieni într-un mediu similar celui de pe Marte, în interiorul unui laborator în curs de amenajare în cadrul Universităţii de Comerţ şi Tehnologie din Tbilisi. "Plantele vor fi supuse la temperaturi negative, niveluri ridicate de radiaţie şi de monoxid de carbon, ca şi la o puternică presiune atmosferică", a explicat Nino Enukidze, rectorul acestei universităţi.

"Dincolo de visul marţian, experimentele noastre furnizează informaţii vitale în contextul în care omenirea se confruntă cu o multitudine de provocări de mediu. Vom putea să identificăm şi să obţinem culturi alimentare rezistente la problemele cauzate de modificările climatice", a adăugat Nino Enukidze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel