Viața la bloc. AMENZI de 3.000 de lei pentru deranjarea orelor de liniște
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Astfel de lucrări se pot solda cu pedepse cu închisoarea
Astfel de lucrări se pot solda cu pedepse cu închisoarea
Spre sfârșitul lui 2018, prin apariția Legii nr. 196/2018, cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari a fost schimbat, ulterior fiind publicat și un nou model al documentului care stabilește normele și regulile traiului la bloc și ale cărui prevederi trebuie respectate nu doar de către toți locatarii din imobil, ci și de către vizitatori, adică al regulamentului de bloc.

De mai bine de una an, mai bine spus din septembrie 2018, a intrat în vigoare legea 196/2018 ce reglementează asociațiile de proprietari iar din septembrie 2019 a intrat în vigoare și regulamentul de bloc.

Regulamentul de bloc ar trebui să fie afișat în fiecare bloc, însă acest lucru se întâmplă în foarte puține cazuri.

Regulamentul stabilește extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor ori a locatarilor din condominiu.

Viața la bloc. Cine poate intra la tine în casă fără acordul tău

Abaterile se sancționează însă conform Legii 61/1991 care pedepsește încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, perioadele de liniște sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Astfel, dacă tulbură liniștea vecinilor în aceste intervale, cei vinovați pot fi sancționați de polițiști cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, amintește avocatnet.ro.

Din luna mai a.c. au apărut mai multe modificări în legea 192/2019, modificări care au fost aduse în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că au fost adăugate noi atribuții pentru polițiști, dar și sancționarea mai dură a celor care deranjează, în mod repetat, liniștea publică sau vecinii.

Administrator de bloc. Schimbări valabile pentru 2020

Astfel, dacă își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, cei vinovați pot fi sancționați acum cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore).

Pe de altă parte, dacă un locatar al unui bloc își deranjează vecinii în perioada suplimentară de liniște, stabilită prin regulamentul blocului, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației despre nerespectarea regulilor de conviețuire în imobil. Atunci, în funcție de gravitatea situației, asociația de proprietari nu poate face altceva decât să-l acționeze pe cel vinovat în judecată, deoarece aceasta nu poate aplica amenzi locatarilor.

Legea 61/1991 mai prevede amenzi și pentru cei care deranjează, prin zgomotul pe care-l fac, alte persoane și în afara orelor de liniște, astfel că „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel