Viața la bloc. Birocrația care duce la amendarea Asociațiilor de Proprietari

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Legea nr. 196/2018 chiar dacă a intrat în vigoare de ceva timp, creează încă probleme pentru Asociațiile de Proprietari și care riscă sancțiuni dacă nu sunt bine puse la punct.

Amenzile pe care legea 196/2018 le prevede urcă până la 10.000 de lei în cazul în care prevederile nu sunt aplicate după litera legii. 

Un exemplu este acela al schimbării destinației locuinței de către proprietar. Dacă acest lucru se produce fără autorizațiile și aprobările necesare cel în culpă riscă o amendă de 10.000 de lei.

Printre documentele necesare pentru buna funcționare a unei asociații de proprietari se numără: regulamentul condominiului, contract pentru prestări servicii, contractul individual de muncă, contracte de utilități, registrul de inventar, registrul de casă, registrul pentru evidența fondurilor de rulment, lista de plată a cotelor de contribuții, cererea de atestare și registrul de evidență a incidentelor de securitate.

O modificare majoră a avut loc după ce a intrat în vigoare Legea 294/2020 care a stabilit ca termen limită pentru obținerea atestatului de certificare profesională pentru a îndeplini condiția pentru a ocupa funcția de administrator data de 1 ianuarie 2022.

Lista abaterilor și amenzilor prevăzute de lege
 
Nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator - 2.500 lei - 5.000 lei
 
Schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuința fără autorizațiile și aprobările legale - 5.000 lei - 10.000 lei
 
Desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64 din Legea 196/20018 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii) - 5.000 lei - 10.000 lei
 
Utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72 din Lege nr. 196/2018;

Neaplicarea sau nerespectarea prevederilor art. 95-97 și ale art. 99 din Legea 196/2018 de către furnizorii serviciilor de utilități publice;

Neaplicarea sau nerespectarea prevederilor Legii 196/2018 de către proprietarii ansamblurilor rezidențiale, referitor la informarea la momentul înstrăinării a cumpărătorilor cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari, în condițiile legii. 4.000 lei - 9.000 lei.

Citește și: Viața la bloc. Condiții mai stricte pentru administratori

Cei care vor să fie administratori de bloc, începând din acest an, trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Ca să fie atestați, administratorii de bloc trebuie să aibă cazier judiciar și fiscal dar să dețină și certificat de calificare profesională, așa cum prevede noua legislație din domeniu.

Pentru a intra în posesia certificatului de calificare profesională, cei interesați trebuie să urmeze un curs care este organizat în principiu, de o firmă ce are ca obiect de activitate formarea profesională a adulților.

După cum apare în Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, atestarea persoanelor fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii se face de către primar, în baza unei hotărâri a consiliului local, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale.

Detalii privind obținerea documentelor necesare

Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști

pixel