Viața la bloc. Cum se desființează o asociație de proprietari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Viața la bloc / Foto: arhiva
Viața la bloc / Foto: arhiva
Statutul Asociațiilor de Proprietari, impus de Ordinul nr. 1058/2019, aduce claritate în privința procesului de dizolvare sau desființare a acestora, stipulând motivele și modalitățile pentru aceste acțiuni.

Potrivit Capitolului IX al Statutului, o asociație de proprietari poate fi dizolvată sau desființată în următoarele situații:

Scăderea numărului de proprietari sub 3: Dacă numărul proprietarilor dintr-un condominiu scade sub 3 ca urmare a actelor de instrăinare, instanța poate fi solicitată pentru a aproba dizolvarea.

Distrugerea totală sau parțială a condominiului: În cazul în care clădirea este distrusă în întregime sau parțial, dispozițiile Codului Civil prevăd modalități de acțiune pentru coproprietari.

Procedura de dizolvare sau desființare implică depunerea unor dosare la judecătorie și la organul financiar și cuprinde următoarele documente:

  • Cerere de dizolvare

  • Imputernicire

  • Proces-verbal al Adunării Generale privind hotărârea de dizolvare

  • Dovada convocării proprietarilor

  • Tabel nominal cu proprietarii prezenți la Adunarea Generală

De asemenea, în cazul distrugerii clădirii, proprietarii trebuie să contribuie la refacerea părților comune în proporție cu cotele-parti. Dacă unii proprietari refuză sau nu pot participa la refacere, ei sunt obligați să cedeze celorlalți cotele lor părți din dreptul de proprietate.

Legea nr. 196/2018 stabilește că asocierea proprietarilor este necesară pentru exercitarea drepturilor și obligațiilor privind proprietatea comună în condominii. În lipsa unei asociații de proprietari, reprezentativitatea în fața instanțelor sau autorităților va fi diminuată.

Deși legislația nu obligă la înființarea unei asociații de proprietari, aceasta este esențială pentru gestionarea eficientă a proprietății comune și pentru protejarea intereselor locatarilor.

În prezent, multe asociații de proprietari sunt create pentru administrarea utilităților comune precum termoficarea, apa și canalizarea. Desființarea acestora poate fi considerată în cazul în care există alternative pentru gestionarea acestor servicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel