Viața pe Marte, un accident al NASA. Experții explică

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Roverul Perseverance și elicopterul său, pe planeta Marte
Roverul Perseverance și elicopterul său, pe planeta Marte
Pe măsură ce explorările pe Planeta Roșie continuă, un om de știință de la Universitatea Cornell s-a întrebat dacă viața descoperită pe Marte ar fi putut „avea originea pe Pământ în laboratoarele NASA”.

Christopher Mason, profesor la Weill Cornell Medicine, Universitatea Cornell, a declarat că un astfel de scenariu s-ar fi putut produce în ciuda proceselor riguroase de curățare și a asamblării navelor spațiale în camere specializate, notează Business Insider.

Mason a scris în detaliu despre subiect într-un articol pentru BBC. Vehiculele spațiale, la fel ca rover-ul NASA, Perseverance, sunt construite în camere complet sterilizate - cu filtre de aer și proceduri biologice stricte - câte un strat pe rând, cu toate echipamentele curățate înainte de a fi adăugate mașinii, a explicat el.

Aceste metode restricționează bacteriile, virușii sau ciupercile de pe utilaje pentru a fi trimise într-o misiune.

„Dar este aproape imposibil să ajungi la zero biomasă pe o navă spațială”, a scris Mason. "Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Sunt în interiorul nostru, pe corpurile noastre și în jurul nostru. Unii se pot strecura chiar și prin cele mai curate camere sterile."

Citește și: China a reușit să mai facă UN PAS pe planeta Marte VIDEO

În două studii recente realizate de Mason, el subliniază modul în care unele organisme ar putea supraviețui procesului de curățare și, de asemenea, călătoriei spre Marte, precum și cât de repede pot crește speciile microbiene în spațiu.

„Se pare că incintele sterile ar putea servi drept proces de selecție evolutivă pentru cei mai duri viruși sau bacterii, care ar putea avea atunci șanse mai mari de a supraviețui unei călătorii pe Marte”, a scris el.

Camerele sterile de la Jet Propulsion Laboratory ale NASA prezintă cel mai mare risc, deoarece s-au găsit dovezi ale microbilor cu rezistență mai mare la radiații și medii reci.

Mason a adăugat că, dacă acești microbi apar pe Marte, ar provoca ceea ce cercetătorii definesc „contaminare directă”, care este momentul în care omenirea ar putea aduce ceva de pe o planetă pe alta, în mod intenționat sau neintenționat.

El a avertizat că microbii pot „face ravagii” atunci când ajung la un nou ecosistem și că pot reprezenta și amenințări dăunătoare pentru sănătatea astronautului.

Roverul Perseverence a aterizat pe Marte în februarie și a început să caute semne care ar putea indica viața antică de pe planeta roșie.

NASA a declarat că a luat măsuri suplimentare de precauție pentru a se asigura că toate probele returnate de pe Marte vor fi păstrate în siguranță. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt conștienți de faptul că este posibil să fie nevoie de teste pentru a se asigura că descoperirile sunt de origine marțiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel