Viața pe Marte, un accident al NASA. Experții explică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Roverul Perseverance și elicopterul său, pe planeta Marte
Roverul Perseverance și elicopterul său, pe planeta Marte
Pe măsură ce explorările pe Planeta Roșie continuă, un om de știință de la Universitatea Cornell s-a întrebat dacă viața descoperită pe Marte ar fi putut „avea originea pe Pământ în laboratoarele NASA”.

Christopher Mason, profesor la Weill Cornell Medicine, Universitatea Cornell, a declarat că un astfel de scenariu s-ar fi putut produce în ciuda proceselor riguroase de curățare și a asamblării navelor spațiale în camere specializate, notează Business Insider.

Mason a scris în detaliu despre subiect într-un articol pentru BBC. Vehiculele spațiale, la fel ca rover-ul NASA, Perseverance, sunt construite în camere complet sterilizate - cu filtre de aer și proceduri biologice stricte - câte un strat pe rând, cu toate echipamentele curățate înainte de a fi adăugate mașinii, a explicat el.

Aceste metode restricționează bacteriile, virușii sau ciupercile de pe utilaje pentru a fi trimise într-o misiune.

„Dar este aproape imposibil să ajungi la zero biomasă pe o navă spațială”, a scris Mason. "Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Sunt în interiorul nostru, pe corpurile noastre și în jurul nostru. Unii se pot strecura chiar și prin cele mai curate camere sterile."

Citește și: China a reușit să mai facă UN PAS pe planeta Marte VIDEO

În două studii recente realizate de Mason, el subliniază modul în care unele organisme ar putea supraviețui procesului de curățare și, de asemenea, călătoriei spre Marte, precum și cât de repede pot crește speciile microbiene în spațiu.

„Se pare că incintele sterile ar putea servi drept proces de selecție evolutivă pentru cei mai duri viruși sau bacterii, care ar putea avea atunci șanse mai mari de a supraviețui unei călătorii pe Marte”, a scris el.

Camerele sterile de la Jet Propulsion Laboratory ale NASA prezintă cel mai mare risc, deoarece s-au găsit dovezi ale microbilor cu rezistență mai mare la radiații și medii reci.

Mason a adăugat că, dacă acești microbi apar pe Marte, ar provoca ceea ce cercetătorii definesc „contaminare directă”, care este momentul în care omenirea ar putea aduce ceva de pe o planetă pe alta, în mod intenționat sau neintenționat.

El a avertizat că microbii pot „face ravagii” atunci când ajung la un nou ecosistem și că pot reprezenta și amenințări dăunătoare pentru sănătatea astronautului.

Roverul Perseverence a aterizat pe Marte în februarie și a început să caute semne care ar putea indica viața antică de pe planeta roșie.

NASA a declarat că a luat măsuri suplimentare de precauție pentru a se asigura că toate probele returnate de pe Marte vor fi păstrate în siguranță. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt conștienți de faptul că este posibil să fie nevoie de teste pentru a se asigura că descoperirile sunt de origine marțiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel