Vârful valului de inundații va părăsi teritoriul Ungariei marți noaptea, dar autoritățile au sarcini suplimentare de îndeplinit. Acestea includ măsurarea barajelor construite temporar, înregistrarea datelor pentru utilizare ulterioară, demolarea acestor structuri de apărare și pregătirea pentru restaurarea malurilor - a anunțat Direcția Națională Generală a Resurselor de Apă (OVF) într-un comunicat pentru agenția MTI.
Conform comunicatului emis marți, un front rece a ajuns luni pe bazinele hidrografice ale Alpilor din vest, aducând precipitații în principal în bazinul Dráva superioară. De asemenea, se așteaptă precipitații dintr-un alt front care va ajunge joi. Cu toate acestea, aceste cantități de apă nu vor afecta retragerea valului de inundații actual, deoarece, în ultimele zile, nivelurile apei au stagnat treptat în secțiunile bavareză și austriacă ale Dunării.
Scăderea nivelului apei în secțiunea Dunării din Budapesta
Drept rezultat al scăderii nivelului apei, secțiunea Dunării situată deasupra Budapestei a coborât acum sub nivelul critic. În capitală, râul nu mai atinge cheiurile inferioare, iar pe parcursul zilei este de așteptat să scadă sub cel mai scăzut nivel, corespunzător primei trepte de pregătire împotriva inundațiilor.
Potrivit Directoratului General al Managementului Apei, duminică, în Paks, Dunărea a atins un nivel peste cel de-al doilea prag de alertă, în timp ce în Baja, nivelul a depășit pragul de al treilea grad de protecție luni noaptea. În Mohács, vârful valului de apă se preconizează să fie atins foarte lent, în a doua jumătate a zilei de marți, dar acesta ar putea să se extindă și în timpul nopții, depășind nivelul de alertă de gradul doi.
Autoritățile rămân în alertă și continuă monitorizarea atentă a nivelului apelor pentru a asigura gestionarea eficientă a situației și reducerea potențialelor riscuri.
Ce spun autoritățile din România
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat, marţi, că se intră în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi a cerut autorităţilor să acţioneze din timp, punctând că acum, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Galaţi, se cunoaşte situaţia, iar lucrurile pot fi anticipate.
"Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie la care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luate prin surprindere, pentru că ştim că vine viitura", a spus Arafat, în timpul unei videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de Dunăre - Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea, având ca obiectiv stabilirea măsurilor preventive şi de intervenţie necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creşterea debitelor fluviului.
Şeful DSU a subliniat că, deşi specialiştii spun că situaţia este "gestionabilă", iar datele de la Ministerul Mediului şi Apele Române arată că nu ar trebui să fie probleme, pregătirea pe partea de situaţii de urgenţă trebuie să fie "maximală".
"De acum înainte de apare vreun cod undeva, stabiliţi toate planurile pe care le veţi avea, activaţi planurile, (...) vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile - e posibil să se dea ordin de evacuare - să fie pregătit, de unde aduceţi mijloacele, cum ajutaţi. Pregătiţi populaţia să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locală să explice populaţiei din comune, din sate cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare. Nu aşteptaţi până în ultima secundă. Dacă consideraţi că este un pericol, un risc, luaţi măsurile din timp. (...) Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm o zonă şi revenim, decât să ne trezim că trebuie să evacuăm când apele se ridică şi când cresc apele în zona respectivă", a mai transmis Raed Arafat.
El a punctat că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să ceară sprijin din timp.
De asemenea, Arafat a solicitat ca populaţia să fie informată din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine şi să conţină indicaţii clare.
Totodată, el a atras atenţia asupra situaţiei persoanelor cu dizabilităţi, imobilizate la pat, care trebuie identificate şi care, în caz de nevoie, trebuie evacuate din timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...