Viktor Orbán pierde un miliard de € din PNRR. Reacția opoziției

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Viktor Orban și Peter Magyar, liderul opoziției din Ungaria / Foto: Parlamentul European
Viktor Orban și Peter Magyar, liderul opoziției din Ungaria / Foto: Parlamentul European
Ungaria a început noul an cu pierderi semnificative: peste 1 miliard de euro din fondurile Uniunii Europene vor fi retrase definitiv din cauza disputelor dintre Budapesta și Bruxelles.

Într-un context economic dificil, cu o recesiune tehnică confirmată și un deficit bugetar de peste 4,5% din PIB, aceste pierderi pun presiune pe guvernul lui Viktor Orbán, care își dorește să rămână la putere în 2026.

Fonduri blocate și pierderi continue

Dintr-un total de 6,3 miliarde de euro înghețate de UE din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, Ungaria pierde definitiv 1,04 miliarde de euro la 1 ianuarie 2025, deoarece fondurile respective trebuiau alocate până la sfârșitul anului 2024. În plus, Budapesta pierde 1 milion de euro pe zi pentru încălcările legislației privind azilul, suma totală urmând să ajungă la 200 de milioane de euro până la finalul anului.

Aceste pierderi vin pe lângă o amendă unică de 200 de milioane de euro impusă în iunie de Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea unei hotărâri anterioare privind azilul.

Mai grav, 19 miliarde de euro din fondurile post-pandemie și alte resurse UE rămân blocate, iar perspectivele de deblocare înainte de alegerile din 2026 sunt aproape inexistente.

Impact economic sever

Economia ungară a scăzut cu 0,7% în al treilea trimestru din 2024, marcând a doua contracție consecutivă. Principalele sectoare de producție, inclusiv industria auto și cea farmaceutică, au fost afectate de cererea slabă, iar investițiile din fonduri UE au fost anulate. Acest context a dus la anularea proiectelor majore de infrastructură, cum ar fi legătura feroviară între centrul Budapestei și aeroport.

Dávid Vitézy, fost lider al autorității de transport din Budapesta, a declarat că Ungaria a pierdut oportunități importante de investiții. „Am fi putut avea o epocă de aur, cu peste 10 miliarde de euro investite în infrastructură în acest deceniu. Am pierdut aproape tot.”

Reacțiile guvernului și ale opoziției

Ministrul ungar al afacerilor UE, János Bóka, a numit retragerea fondurilor o formă de „presiune politică” și a promis că guvernul va căuta să remedieze situația. Cu toate acestea, ministrul economiei, Márton Nagy, a recunoscut că guvernul nu poate compensa complet lipsa fondurilor europene.

Opoziția profită de această situație pentru a critica guvernul Orbán. Péter Magyar, un fost aliat al premierului, a acuzat că Ungaria a avut 14 ani la dispoziție pentru a utiliza fondurile UE și a eșuat. „Ungurii nu vor mai aștepta. E destul!”, a declarat Magyar.

Soluții insuficiente și incertitudini

În încercarea de a stimula economia, guvernul propune utilizarea a 5 miliarde de euro din economiile private pentru achiziții sau renovări imobiliare, dar această măsură este insuficientă pentru a acoperi golul lăsat de fondurile UE.

Orbán își îndreaptă atenția spre investițiile asiatice, în special din China, dar acestea nu pot înlocui finanțarea europeană. Bruxelles a cerut Ungariei să reducă cheltuielile în planul fiscal pentru 2025-2028, amenințând cu o evaluare negativă dacă cerințele nu sunt îndeplinite.

Viitor incert

Relațiile dintre Ungaria și UE au atins un nou punct critic, iar perspectivele economice rămân sumbre. Cu un sector public subfinanțat și investiții anulate, Orbán trebuie să găsească rapid soluții pentru a stabiliza economia și a câștiga sprijinul public înainte de alegerile din 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com

pixel