Viktor Orban: UE s-a împușcat singură în picior prin sancțiunile împotriva Rusiei. Europenii au devenit mai săraci

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol / Foto: MTI
Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol / Foto: MTI
Premierul ungar Viktor Orban a declarat luni că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei au avut „efect invers”. „Europa s-a împușcat singură în picior”, a spus acesta, adugând că așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la „cât timp vom continua să facem acest lucru", scrie Reuters.

Orban a criticat dur sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, despre care a spus că „s-au întors împotriva sa”, determinând creșterea prețurilor la energie. Aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate antidemocratice la Bruxelles, Viktor Orban a îndemnat la o încetare a focului pentru a pune capăt războiului și a spus că sancțiunile împotriva Rusiei au afectat grav economia europeană.

Premierul ungar, care a fost reales pentru un al 4-lea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu o inflație în creștere, cu o scădere a încrederii consumatorilor și cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.

El a declarat în Parlament că nu este o surpriză că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, în urma cărora Giorgia Meloni pare să conducă cel mai de dreapta guvern italian de după cel de-al Doilea Război Mondial. „Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, populația europeană a devenit mai săracă, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a spus Orban: „Arma s-a întors împotriva noastră, Europa s-a împușcat singură în picior cu sancțiunile”.

„Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, a spus el. Orban, al cărui guvern se află în discuții cu Comisia Europeană pentru a obține miliarde de euro din fondurile UE blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, a declarat că guvernul său va lansa o „consultare națională” prin care îi va întreba pe maghiari despre sancțiuni.

Orban a folosit anterior acest instrument de campanie pentru a consolida sprijinul intern pentru partidul său Fidesz cu privire la politici precum drepturile homosexualilor sau migrația. Orban a declarat că guvernul său și-a revizuit strategia energetică pe termen lung și că își propune să revizuiască sistemul energetic și să prelungească durata de viață a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiții mari planificate să fie finanțate cu ajutorul fondurilor UE.

„Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare”, a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu „alți parteneri internaționali”. El nu a oferit detalii.

Suma colosală pe care lumea o plătește pentru războiul dus de Rusia în Ucraina

Invazia Rusiei în Ucraina va costa 2.800 de miliarde de dolari în scăderea producției economice până la sfârșitul anului 2023, potrivit OCDE. Grupul cu sediul la Paris a adăugat că această sumă ar putea crește în funcție de modul în care evoluează criza energetică din Europa.

"Plătim un preț foarte mare pentru război", a declarat economistul șef al OCDE, potrivit Wall Street Journal citat de Insider. 

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei va costa lumea 2.800 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea crește dacă criza energetică din Europa se va agrava până la raționalizarea energiei în lunile de iarnă, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. 

De la invazia din februarie, conflictul a devenit cel mai grav care a avut loc în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar creșterea ulterioară a prețurilor la gazele naturale și la energie electrică a zguduit economiile și a tensionat lanțurile globale de aprovizionare. 

"Plătim un preț foarte mare pentru război", a declarat Álvaro Santos Pereira, economistul șef interimar al OCDE, potrivit Wall Street Journal. 

OCDE a prognozat luni că economia mondială va crește cu 3% în 2022 și cu 2,2% în 2023. Aceasta este o prognoză revizuită, în scădere de la 4,5% și 3,2% pentru anul acesta și, respectiv, anul viitor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres

pixel