Vîlceanu, despre reducerea inflației: Principalul beneficiar al problemei este BNR

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Vîlceanu: Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul 2
Vîlceanu: Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul 2
Fenomenul creşterii inflaţiei este unul pe care-l vedem în toată lumea, iar Banca Centrală are nişte instrumente de stopare a acestei majorări şi este posibil să vedem o creştere a dobânzii de referinţă, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, la finelul şedinţei de Guvern.

"Ne uităm şi noi atent la fenomenul ăsta (al creşterii inflaţiei - n. r.), este un fenomen pe care-l vedem în toată lumea, în general provocat de aceste creşteri la energie electrică şi gaze, dar BNR are nişte instrumente şi e posibil să vedem o creştere de dobândă. Dar sunt convins că, atunci când situaţia o cere, BNR va interveni şi va lua măsuri", a spus Vîlceanu, întrebat despre măsurile ce ar putea fi luate pentru reducerea inflaţiei.

El a precizat că autorităţile de resort sunt atente să nu aibă politici prociclice care să ducă la o creştere şi mai mare a inflaţiei, însă BNR va trebui să ia măsurile necesare pentru a domoli acest fenomen. "Noi ne uităm atent să nu avem politici prociclice care să genereze şi mai tare o presiune inflaţionistă, dar principalul beneficiar al problemei este BNR", a afirmat şeful de la Finanţe. 

Pe de altă parte, el a anunțat că Guvernul a adoptat proiectul de ordonanţă privind implementarea, administrarea şi funcţionarea sistemului naţional de factură electronică, un proiect strategic pentru România.

"Este un proiect la care ţinem foarte tare, este un proiect strategic pentru România. Este un proiect care urmăreşte trei mari direcţii: pe de o parte oferă un serviciu public pentru derularea contractelor de achiziţii publice, pe de altă parte, coerenţă în realizarea politicilor fiscal-bugetare. Ne va permite să controlăm şi să verificăm mult mai uşor modul în care se realizează execuţia bugetară la diverse instituţii şi companii şi pe de altă parte creşterea eficienţei şi eficacităţii în reducerea evaziunii fiscale şi de asemenea o consolidare a gradului de colectare a TVA", a spus Vilceanu.

El a precizat că prin intermediul acestei OUG se reglementează structura facturii electronice în strictă concordanţă cu standardul european pentru factura electronică şi, totodată, se creează specificaţiile tehnice de bază ale facturii electronice în România

Citește și Dan Vîlceanu se joacă la butoanele fiscalității României

"Este pentru început funcţional numai în relaţia B2G (Business to government n.r.), adică companie - stat, dar reprezintă o bază pentru dezvoltări ulterioare către relaţia B2B (Business-to-business n.r.), adică de la companie la companie", a adăugat Vilceanu.

Tot în această şedinţă de Guvern a fost modificată Ordonanţa 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, pentru a preveni fraudele cu TVA.

"Ce înseamnă asta? Atunci când cineva aduce o maşină rulată în România, cel care achiziţionează maşina din străinătate este şi cel care o prezintă la RAR şi este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că ştiţi foarte bine că cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de această scutire pentru bunuri intracomunitare. Din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost in ultimii 5 ani de 1,4 miliarde de lei. Şi atunci prin această prevedere vom realiza o prevenţie pentru ca asemenea fenomene să nu se mai întâmple", a mai spus ministrul Finanţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel