Urmărește dezbaterea live

Vine lumina! Vouchere de 7.000 de lei. Te numeri printre beneficiari?

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Românii sting lumina mai devreme şi cumpără mai puţină mâncare. Studiu realizat în 26 de ţări
Românii sting lumina mai devreme şi cumpără mai puţină mâncare. Studiu realizat în 26 de ţări
Cu aviz negativ din partea a două Comisii - buget, finanțe și energie -, dar aprobată în Comisia pentru muncă și familie, propunerea legislativă privind lansarea Programului Național ”Prima Lumină”, a fost aprobată tacit de Senat. Proiectul urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților. 

Pornind de la realitatea românească, așa cum reiese ea din datele statistice, și anume cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate la nivelul întregii țări, dar și aproape 460.000 de locuințe fără acces sau cu acces informal la electricitate, autorii inițiativei legislative, un grup de aleși URS, propun instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate al rețeaua electrică.

Potrivit expunerii de motive, aflată pe site-ul Senatului, cu ajutorul voucherelor de lumină, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziționa un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, hidro sau eolian) sau, în funcție de condițiile locului, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică.

Cine va gestiona operațiunea

Același document precizează că selecția și verificarea beneficiarilor ar urma să fie asigurată de Serviciile de Asistență Socială din primării. Tot în sarcina primăriilor va cădea și misiunea de a întocmi listele persoanelor eligibile pentru Programul ”Prima Lumină”, trimise apoi Ministerului Dezvoltării Regionale, coordonatorul programului, instituția care va distribui voucherele.

Citește și Vouchere de vacanță. Ce bonusuri nu se pot cumula cu acestea

În ceea ce privește valoarea acestora, inițiatorii proiectului au estimat un cost mediu de 7.000 de lei, sumă care să acopere toate cheluielile, atât pentru cumpărarea echipamentelor, cât și cele pentru transport și instalare. ”Programul Prima lumină se poate implementa în etape - începând cu o fază de pilotare în 15.000 de locuințe. Pentru un cost mediu de 7.000 lei/voucher, costul total estimat pentru această fază ar fi de circa 21.000.000 de euro”, se menționează în expunerea de motive, potrivit căreia sursa de finanțare ar putea fi Programul Național de Dezvoltare Locală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

pixel