Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Investitorul britanic Jeremy Grantham, unul dintre cei care au prezis crizele din 2000 și 2008, este însă convins: Statele Unite se vor confrunta cu o criză economică mai profundă, mai gravă și mai dăunătoare decât Marea Depresie.
Într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, Grantham a explicat că piața de valori din SUA a format „o bulă și mai nebună” decât în 1929, când, după a crescut câțiva ani, piața de acțiuni s-a prăbușit, aruncând economia într-o recesiune cunoscută drept Marea Depresie. Cum s-a manifestat? În primul rând, PIB american s-a prăbușit de la 103,9 miliarde de dolari, în 1929, la 56 miliarde, în 1933, și la o scădere de 40% a producției industriale. În plus, rata șomajului a ajuns la 25%.
„Această bulă este mai mare ca niciodată în SUA. Prețurile la imobiliare, obligațiuni, acțiuni și mărfuri sunt supraevaluate ”, a atras atenție Grantham, situație semnalată, de altfel, și de alți oameni de afaceri, inclusiv din SUA.
În opinia lui, actuala bulă este mai mare decât bula Dotcom, care a explodat în 2005, după cinci ani de la apariția ei, după ce tot mai multe site-uri fără o acoperire reală a afacerii sau a încrederii s-au listat la bursă, bazându-se doar pe promisiuni. Iar când bula s-a spart, investitorii au pierdut aproape cinci trilioane de dolari.
Citește și Blestemul lunii octombrie. Orice este posibil, chiar și un DEZASTRU
Grantham crede că actuala bulă va exploda în lunile următoare, de fapt, s-ar putea întâmpla în orice moment. Potrivit spuselor sale, piața va rezista o perioadă, precum un vampir, dar prăbușirea este inevitabilă. Iar atunci, indicele S&P 500 (cele mai mari 500 de companii listate la bursele din SUA) se va prăvăli cu 10%, ba chiar mai mult. În 2021, S&P 500 a crescut cu peste 30% față de anul trecut.
"Piața este atât de optimistă, încât chiar dacă datele spun altceva, așa cum se întâmplă astăzi, piața nu-și dă seama", a atras atenția Grantham. El a menționat că investitorii ignoră creșterea ratelor dobânzii, reducerea achizițiilor de obligațiuni de către Rezervei Federale și creșterea inflației. Participanții la piață nu sunt îngrijorați de presiunea asupra profiturilor corporative.
Analistul a avertizat în legătură cu „bula” de pe piața imobiliară din SUA. „Prețurile locuințelor din SUA sunt mai mari astăzi decât au fost în momentul culminant al bulei imobiliare din 2006. Această cifră este chiar mai mare în Australia, Canada, Marea Britanie, Hong Kong, Shanghai și așa mai departe. Aceasta este o bulă imobiliară globală ”, a spus Grantham.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...