Vine ”Marea depresie”! Investitor britanic anunță o CRIZĂ CUMPLITĂ
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Va fi chiar mai grav, susține Jeremy Grantham
Va fi chiar mai grav, susține Jeremy Grantham
Se spune că, atunci când bursele de pe Wall Street ”strănută”, are de suferit o lume întreagă. Iar istoria a demonstrat în repetate rânduri să așa este. Cel mai recent exemplu: criza financiară din 2018, cu falimentul băncii Lehman Brothers, cu valuri de falimente și de programe de susținere și de salvare a economiilor de miliarde și miliarde de dolari. Se apropie o nouă astfel de provocare? Unii susțin că da, alții ridică din umeri, refuză să răspundă sau resping categorie un astfel de scenariu.

Investitorul britanic Jeremy Grantham, unul dintre cei care au prezis crizele din 2000 și 2008, este însă convins: Statele Unite se vor confrunta cu o criză economică mai profundă, mai gravă și mai dăunătoare decât Marea Depresie. 

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, Grantham a explicat că piața de valori din SUA a format „o bulă și mai nebună” decât în ​​1929, când, după a crescut câțiva ani, piața de acțiuni s-a prăbușit, aruncând economia într-o recesiune cunoscută drept Marea Depresie. Cum s-a manifestat? În primul rând, PIB american s-a prăbușit de la 103,9 miliarde de dolari, în 1929, la 56 miliarde, în 1933, și la o scădere de 40% a producției industriale. În plus, rata șomajului a ajuns la 25%.

„Această bulă este mai mare ca niciodată în SUA. Prețurile la imobiliare, obligațiuni, acțiuni și mărfuri sunt supraevaluate ”, a atras atenție Grantham, situație semnalată, de altfel, și de alți oameni de afaceri, inclusiv din SUA.

În opinia lui, actuala bulă este mai mare decât bula Dotcom, care a explodat în 2005, după cinci ani de la apariția ei, după ce tot mai multe site-uri fără o acoperire reală a afacerii sau a încrederii s-au listat la bursă, bazându-se doar pe promisiuni. Iar când bula s-a spart, investitorii au pierdut aproape cinci trilioane de dolari. 

Citește și Blestemul lunii octombrie. Orice este posibil, chiar și un DEZASTRU

Grantham crede că actuala bulă va exploda în lunile următoare, de fapt, s-ar putea întâmpla în orice moment. Potrivit spuselor sale, piața va rezista o perioadă, precum un vampir, dar prăbușirea este inevitabilă. Iar atunci, indicele S&P 500 (cele mai mari 500 de companii listate la bursele din SUA) se va prăvăli cu 10%, ba chiar mai mult. În 2021, S&P 500 a crescut cu peste 30% față de anul trecut.

"Piața este atât de optimistă, încât chiar dacă datele spun altceva, așa cum se întâmplă astăzi, piața nu-și dă seama", a atras atenția Grantham. El a menționat că investitorii ignoră creșterea ratelor dobânzii, reducerea achizițiilor de obligațiuni de către Rezervei Federale și creșterea inflației. Participanții la piață nu sunt îngrijorați de presiunea asupra profiturilor corporative.

Analistul a avertizat în legătură cu „bula” de pe piața imobiliară din SUA. „Prețurile locuințelor din SUA sunt mai mari astăzi decât au fost în momentul culminant al bulei imobiliare din 2006. Această cifră este chiar mai mare în Australia, Canada, Marea Britanie, Hong Kong, Shanghai și așa mai departe. Aceasta este o bulă imobiliară globală ”, a spus Grantham.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel