“Vinerea Neagră” se ține... joia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În Statele Unite ale Americii, țara în care a luat naștere fenomenul “Black Friday”, denumirea a fost dată inițial celei de-a patra zi de joi a lunii noiembrie, adică ziua care urmează sărbătorii de Ziua Recunoștinței.

Începând încă din 1952, ziua de “Black Friday” marchează în SUA începutul perioadei cumpărăturilor de Crăciun.

Cu această ocazie, cele mai multe supermarketuri își deschid foarte devreme ușile, uneori chiar din timpul nopții, pentru a permite clienților să se lase cuprinși de febra cumpărăturilor, mai ales că ofertele de sezon aduc numeroase promoții avantajoase.

Începând cu 2005, ziua de Black Friday este considerată în SUA cea mai aglomerată zi din an dedicată cumpărătorilor, dar unele rapoarte de știri caracterizează întreaga perioadă pînă la Crăciun ca fiind la fel de aglomerată ca ziua de deschidere.

Prima dată când a patra zi de joi din luna noiembrie a fost numită, în contextul aglomerației de la cumpărături, “Black Friday”, a fost în 1961, în Philadelphia, când termenul a fost folosit pentru a descrie traficul masiv și neîntrerupt de pietoni și autovehicule, din ziua respectivă.

Abia peste 20 de ani, când denumirea devenise deja mult mai utilizată, a fost folosită și pentru a descrie profitul comercianților, care nu mai era “roșu”, ci “negru”.

În afarâ de Statele Unite, denumirea de “Black Friday” mai este foarte populară în țări ca Marea Britanie, Canada, Mexic, România, India, Franța, Germania, Australia și Noua Zeelandă.

În România, conceptul a fost importat de eMag și Flanco în 2011, devenind tot mai popular cu fiecare an. Țara noastră marchează ziua de Black Friday cu o săptămână înainte de evenimentul din Statele Unite, în prezent conceptul fiind adoptat de sute de comercianți. În fiecare an, retailerii on-line raportează vânzări record, care le depășesc pe cele din anii precedenți.

Anul trecut eMag a raportat, în primele 10 ore, 24 de vânzări on-line pe secundă, cu o valoare totală de peste 90 milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel