Viorica Dăncilă, promisiuni răsunătoare la Alba Iulia! Cine va primi mai mulţi bani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul premierului Viorica Dăncilă s-a reunit joi dimineață într-o şedinţă extraordinară la Alba Iulia, în Sala Unirii. Cu acest prilej, au fost anunțate căteva măsuri de stimulare economică, printre care eliminarea taxelor pe muncă în construcții, creșterea fondurilor alocate educației, bani de locuințe pentru profesori. Unele măsuri vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2019.

„Dragi români,

E o onoare să fim astăzi la ședința solemnă organizată pentru a celebra Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. Sala Unirii, în care ne aflăm, un simbol și un templu al României Mari, unde s-a hotărât și s-a semnat actul Marii Uniri. Este locul în care oamenii simt cu adevărat mândria de a fi român.

Actul unirii de acum 100 de ani a fost posibil datorită împrejurări istorice pe care conducătorii țării de la acea vreme au știut să le valorifice pentru binele României. Acei conducători nu au avut numai înțelpciune politică și talent duplomatic, ci au venit și cu o viziune pentru România Mare. Avem privilegiul istoric de a fi miniștri ai Guvernului României în momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, proclamată aici, la Alba Iulia. În plan simbolic, e probabil cel mai emoționant moment al mandatului nostru. Vom continua să punem în aplicare politici publice în serviciul țării și în beneficiul cetățeanului, să arătăm copiilor și urmașilor noștri că avem capacitatea să le lăsăm o Românie demnă, prosperă, mai unită și mai puternică. Ședința simbolică a Guvernului e un moment de mare însemnătate pe care îl trăim cu toții aici, la Alba Iulia, nu doar pentru a celebra, ci pentru a ne gândi și la viitor”, a declarat Dăncilă.

Premierul a anuțat că guvernul va aproba ”o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. Este vorba de o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații. De la 259 la 1500 lei lunar pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1000 lei lunar pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.

Bani pentru copii 

Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii, care să faciliteze accesul la educație și să acopere lipsa de venituri. Toți copiii din România vor fi incluși, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide la trezorerie pentru fiecare copil un cont special de economisire. În acest cont părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1200 de lei depusă anual de părinte în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiți prin acest instrument pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanțarea studiilor universitare sau pentru a acoperi lipsa de venituri. Banii nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă și constantă”, a detaliat premierul. 

În construcții

Continuând, șeful executivului de la București a precizat că, „pentru sectorul construcțiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”. 

Pentru educație

Dăncilă a vorbit și despre măsurile care se vor lua pentru creșterea sumelor destinate finanțării Educației. 

„Avem în vedere creșterea sumelor destinate finanțării Educației cu cel puțin 15% anual, față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB. Devansarea creșterii salariale prevăzută în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice. Acordarea unei sume de până la 5000 de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcțiie pentru personalul didactic din mediul rural. Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel