Viraj militar în Turcia: Ankara optează pentru Eurofighter Typhoon

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Eurofighter Typhoon / FOTO: Wikipedia
Eurofighter Typhoon / FOTO: Wikipedia
Angajându-se într-o nouă strategie sub conducere ministrului Apărării Yaşar Güler, Turcia intenționează să achiziţioneze 40 de avioane Eurofighter Typhoon, în defavoarea aparatele F-35 americane.

Ministrul Apărării, Yaşar Güler, a anunţat recent că Ankara intenţionează să achiziţioneze 40 de avioane Eurofighter Typhoon, o alegere strategică care se rupe de vechea orientare către avioanele F-35 americane. O decizie care are, fără îndoială, legătură cu excluderea, în 2019, a Turciei din F-35, reacție la achiziția de către Ankara a sistemului de apărare rusesc S-400. Drept justificare a deciziei sale, Yașar Güler a evocat inclusiv problemele de natură tehnică ale acestor aparate și cu  care se confruntă alte țări cu F-35, dar și restricțiile de zbor în Israel și în Europa. Toate acestea și altele au consolidat  poziția Turciei în favoarea Eurofighter.

Opoziția Germaniei

Ankara trebuie însă să înfrunte provocările diplomatice ridicate de inițiativa sa, în special opoziția Germaniei.  Sprijinul Regatului Unit și al Spaniei, co-producători ai Eurofighter, este crucial pentru a convinge Berlinul. Președintele Recep Tayyip Erdogan intenționează să abordeze subiectul, la următoarea sa vizită în Germaniam cu cancelarul Olaf Scholz. Negocierile au loc într-un context tensionat, marcat de recentele declaraţii ale lui Erdogan despre Israel şi de propunerea Turciei de a înfiinţa o comisie pentru a studia interacţiunea dintre sistemele S-400 şi NATO.

Totul învăluit în ceață

În paralel, Ankara este angajată în negocieri pentru a cumpăra din Statele Unite 40 de avioane F-16 Block 70 Vipers și de a moderniza alte 79 de aeronave americane. În acest caz, principalul obstacol este Congresul american, care nu poate ierta decizia Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc S-400 şi nici poziţia Turciei cu privire la Suedia şi NATO. Răspunsul Statelor Unite rămâne incert, în ciuda aprobării informale a Departamentului de Stat și a începerii procesului de negociere.

Dezvoltarea KAAN

Într-un efort spre autosuficienţă în materie de apărare, Turcia, sub conducerea lui Erdogan, a făcut progrese majore pentru a produce local aproape 80% din nevoile sale de armament. Proiectul cheie al acestei strategii este dezvoltarea avioanelor de vânătoare KAAN de generația a cincea de către Turkish Aerospace Industries (TAI). Acest jet, un bi-motor, este prevăzut să înlocuiască flota de F-16 și să devină o piesă de bază a armatei aeriene turce până în anii 2030. KAAN, cu o viteză maximă de 1,8 Mach și diverse capacități tehnologice avansate, simbolizează ambiția Turciei de a se poziționa ca jucător major în industria globală a apărării aeriene.

O nouă eră pentru apărarea turcă

Strategia de apărare a Turciei, articulată în jurul achiziției Eurofighter Typhoon și dezvoltării proiectelor naționale precum KAAN, demonstrează voința de independență și autonomie într-un mediu geopolitic complex. Aceste demersuri reflectă nu numai aspirațiile militare ale Ankarei, ci și dorința sa de a-și redefini locul pe arena internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel