Visele oamenilor. Sunt proiecții ale dorințelor noastre ascunse
22 ian, 12:42, de  Antonia Popescu
Visele ne pot oferi informaţii interesante despre vieţile noastre, însă în pofida convingerii răspândite că acestea reprezintă proiecţii ale dorinţelor şi temerilor noastre ascunse, de fapt, nu există studii care să demonstreze acest lucru, conform unui material publicat luni de Live Science. 

"Chiar nu există studii care să susţină acest punct de vedere", susţine Deirdre Barrett, psiholog şi cercetător în domeniul viselor de la Şcoala medicală a Universităţii Harvard. Visele nu conţin simboluri. Niciun dicţionar de vise şi niciun interpret de vise nu-ţi poate spune ce înseamnă acestea cu adevărat", a adăugat ea.

Un bloc de locuințe din Irkutsk s-a transformat în iceberg VIDEO

Oamenii însă au căutat dintotdeauna semnificaţii ascunse în spatele viselor. În Mesopotamia şi în Egiptul Antic visele erau considerate mesaje de la zei. Grecii şi Romanii le foloseau ca forme de divinaţie, pentru a afla ce le rezervă viitorul. Însă credinţa că simbolurile din vise ascund adevăruri ascunse despre noi este mult mai modernă. Ea provine din secolul XIX, de la nimeni altul decât "părintele" psihanalizei, Sigmund Freud. El a propus ipoteza că visele funcţionează ca nişte supape care ne dezvăluie cele mai ascunse şi intime dorinţe pe care ni le reprimăm, şi ca o modalitate de a îndeplini aceste dorinţe.

De la Freud, ştiinţa viselor a progresat şi ipotezele cu care lucrează acum sunt puţin mai banale decât cea propusă de Freud. Visele nu sunt nici criptice şi nici fantastice. De fapt, susţine ştiinţa modernă, visul este surprinzător de apropiat de ceea ce se întâmplă în timpul zilei, atunci când ne gândim la ceva anume. Acest lucru nu înseamnă însă că visele nu au semnificaţie. Studiile indică faptul că atunci când dormim, procesăm aceleaşi interese, amintiri, preocupări şi griji pe care le avem şi în timpul stării de veghe.

"Avem fantezii legate de dorinţele noastre, ne gândim la posibile ameninţări sau pur şi simplu la ce se întâmplă în viaţa noastră socială sau cu cei dragi", a declarat Barrett pentru Live Science., editor: Mariana Ionescu

Astfel, visele au, din punct de vedere psihologic, un înţeles ca extensii ale gândurilor, preocupărilor şi grijilor noastre din starea de veghe, explică şi G. William Domhoff, cercetător specializat în vise de la University of California, din Santa Cruz, într-o lucrare ştiinţifică publicată în revista The Scientific Review of Mental Health Practice. Studiile sugerează că visele sunt mai adesea naraţiuni plauzibile ale vieţilor noastre de zi cu zi decât "filme" fantastice şi pline de acţiune.

Însă, deşi visele sunt foarte similare gândurilor pe care le avem în starea de veghe, creierul funcţionează foarte diferit atunci când dormim.

"Mintea noastră operează într-o stare biochimică foarte diferită atunci când dormim", conform lui Barrett. Acest lucru înseamnă că în perioada somnului, cocktailul chimic din creierul nostru se schimbă. Unele regiuni ale creierului devin mult mai puţin active, iar altele devin mult mai active. Spre exemplu, cortexul vizual secundar - regiunea responsabilă de formarea imaginilor - devine mult mai activ în timpul somnului, el fiind răspunzător de imaginile deosebit de vii pe care le vedem în vis. De cealaltă parte, cortexul prefrontal, care în mod normal ne filtrează gândurile, este foarte puţin activ.

Unii psihologi consideră acest lucru un instrument extrem de valoros. Deşi psihologul şi psihanalistul Karl Stukenberg, de la Universitatea Xavier din Cincinnati, este sceptic cu privire la ipoteza că visele ar conţine în mod intrinsec unele simboluri pline de semnificaţii sau că ele canalizează dorinţe reprimate, el foloseşte însă interpretări ale viselor atât cu pacienţii cât şi cu studenţii săi.

"Apare un dialog între părţile minţii care operează prin simboluri şi cele care operează prin intermediul logicii", a declarat el pentru Live Science. Nu există nicio formulă de interpretare a viselor. Visele nu sunt o comoară ascunsă ce aşteaptă să fie descoperită. Ele oferă însă informaţii importante cu privire la modul în care creierul nostru procesează lumea timp de aproximativ o treime din viaţă, atât cât petrecem dormind. Iar cel puţin în această privinţă Freud avea dreptate. "El a introdus ideea că visele au înţelesuri. Că ne pot spune despre noi", a adăugat el.

Ştiri Recomandate

Informații care trebuie cunoscute
Au fost foarte multe probleme, a spus premierul
O analiză care dă fiori

Saxo Bank spune lucrurilor pe nume: 2020 este un an pierdut

În opinia analiștilor băncii daneze Saxo Bank,...

Un pas mic, dar important, înainte

Covid-19. Vaccin testat cu succes. Vestea vine din SUA

Medicii americani au primit primele rezultate și ele...

Peste 27 milioane de lei

Raiffeisen Bank a urgentat plăţile către furnizori şi stat

Raiffeisen Bank România a virat, în 25...

O veste care pe unii îi va bucura
Câteva cuvinte și cotațiile și-au luat zborul
Un spital regional

Spital nou în România. Orban a semnat contractul. Cât costă

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul, prin...

Patronii spun că procedează corect
Guvernul german poartă discuţii pentru a acorda companiei aeriene Lufthansa ajutoare de stat în valoare de mai multe miliarde de euro
Câteva sute de euro pe lună, a spus președintele
Pentru prima dată în istorie, numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit săptămână trecută pragul record de şase milioane
Numărul cumulat al contractelor de muncă suspendate şi încetate înregistrate de la introducerea stării de urgenţă a depăşit un milion
Companiile devin, practic, nerentabile
Este nevoie de zeci de mii de oameni
Eugen Teodorovici
Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD
Ungaria a refuzat constant să preia cota atribuită de migranți
Spitalul Judetean de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou din Suceava
Comisia Europeană (CE) a propus, joi, instituirea unui instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro
Comisia Europeană a propus joi să creeze un instrument care să garanteze
Amânarea ratelor, o problemă pentru toată lumea
Europa trebuie să folosească toate mijloacele disponibile pentru a răspunde crizei provocate de pandemia de coronavirus
Marile lanţuri de magazine au alocat case prioritare în anumite intervale orare pentru persoanele de peste 65 de ani
Shenzhen devine primul oraș chinezesc care interzice consumul de câini și pisici
Dr. Mihai Netea este unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume pe probleme de imunologie
Etienne Simon Loriere
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna aprilie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,5 miliarde de lei
Uzina Dacia de la Mioveni are producția suspendată în continuare
Florin Cîțu
Serviciu Mobile Banking al CEC Bank afișează situația taxelor și impozitelor datorate
CFR a anulat mai multe trenuri din cauza noului coronavirus

Anunț CFR după instituirea carantinei în județul Suceava

CFR Clători adaptează activitatea noilor condiții...

Industria auto din România se implică în producția de biocide și echipamente medicale de protecție
MInistrul Economiei are așteptări mari
Apple a rămas în urma Samsung și Huawei care deja vând telefoane 5G

Foxconn, asigurări: lansarea iPhone 5G va avea loc în toamnă

Foxconn, cel mai important partener de producție al...

Boeing oferă pachete compensatorii pentru angajați
Conform prevererilor legale, părinții trebuie să se întoarcă la muncă
Un angajat român din trei (29%) lucrează, în prezent, de acasă, iar peste o treime dintre aceştia (35%) au constatat că sunt mai productivi
Numărul șomerilor din România a crescut vertiginos

Numărul șomerilor din România se apropie de un milion

În acest moment sunt 800.000 de contracte...