Viza de flotant. Posibilă schimbare a regulilor, care vor fi mai stricte
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor fi evitate situații absurde
Vor fi evitate situații absurde
Trecut deja de Senat, unde a fost adoptat tacit, proiectul de lege privind modificarea procedurii de acordare a vizei de flotant va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiativa legislativă vine să evite situațiile nefirești care se înregistrează în prezent, când la aceeași adresă sunt înregistrate chiar și sute de persoane. 

Cu alte cuvinte, schimbarea reședinței ar putea deveni ceva mai dificilă. Proiectul de act normativ vizează modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Conform proiectului, o persoană care dorește să-și schimbe reședința va trebui să prezinte autorităților o declarație scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de luare în spațiu, dar care să cuprindă atât suprafața utilă a locuinței, cât și numărul de persoane din acea locuință. În prezent, nu se solicită aceste detalii, fiind suficient acceptul scris al proprietarului.

Amenzi contravenționale

Schimbarea reședinței nu se va putea face în cazul în care suprafața și numărul persoanelor din locuința în care se dorește mutarea nu se încadrează în limitele menționate în anexa nr. 1 a Legii locuinței nr. 114/1996. Pentru nerespectarea măsurilor prezentate anterior, se vor aplica amenzi contravenționale cuprinse între 75 și 150 de lei.

Citește și Afacerea ”buletin de București”, atacată de Senat

Se dorește schimbarea legislației privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români pentru că, în acest moment, aceasta este prea permisivă și dă posibilitatea înregistrării unui număr foarte mare de persoane la aceeași adresă. De exemplu, în urma verificărilor inspectorilor de la Direcția de evidență a persoanelor din sectorul 3, a fost descoperit faptul că, într-o casă cu două camere, locuiau, potrivit documentelor, 1.583 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel