Demisia Guvernului rus în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, considerat de neclintit din fotoliul său, modificarea Constituției nu a fost o strategie surpriză. ”Era evident că ceva trebuia să se întâmple, toți așteptau o mutare pe tabla de șah. Rusia avea de mult nevoie de o nouă formulă a puterii, care să permită și oilor să rămână în viață, și lupilor să fie sătui”, a comentat Sam Green, expert în Rusia la King's College London.
E adevărat, a continuat el, nimeni nu putea ști exact ce pune la cale Putin, la fel cum nimeni nu poate anticipa acum finalul. Sunt foarte multe întrebări și nici un răspuns: cum vor fi practic aleși premierii, care va fi relația dintre președinte și Consiliul federației (camera superioară a parlamentului rus), cu guvernatorii, care va fi rolul Consiliului de stat și care va fi componența acestei structuri consultative, a subliniat profesorul britanic.
Fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova, Tony Brenton, a declarat, la rândul său, că ”desigur, Vladimir Putin are probleme. Măsările economice au afectat puternic popularitatea guvernului său. Are și o problemă personală - ce se va întâmpla după 2024, când se i se încheie mandatul. Ceea ce s-a întâmplat acum arată, în opinia mea, că Putin a început să rezolve această problemă. Declarațiile lui arată că transferă o parte din prerogativele prezidențiale parlamentuli și Consiliului de stat. Deși sunt convins că Putin își dorește un rol care să-i asigure controlul asupra propriului viitor politic”, a apreciat diplomatul britanic.
Citește și Rusia se încinge! Vladimir Putin: Nimeni nu cunoaște cauzele
Între timp, surse de la Kremlin citate de cotidianul rus Kommersant au dat de înțeles că în 2024 președintele Putin va prelua conducerea partidului de guvernamânt, formațiune care, în virtutea modificărilor constituționale propuse de liderul de la Kremlin, va deveni o forță cheie în viitoare configurație politică a Rusiei. ”Acest partid va controla guvernulu, iar viitorul președinte va trebui să țină cont de recomandările lui”, au precizat interlocutorii publicației menționate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...