Vladimir Putin, discurs halucinant în fața Guvernului
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Solicitarea lui Putin
Solicitarea lui Putin
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a supraviețuit unui "blitzkrieg economic" al sancțiunilor internaționale cauzate de războiul din Ucraina și a avertizat că țara se confruntă cu o creștere a ratei șomajului și a inflației în timp ce se adaptează.

"Noile realități vor necesita schimbări structurale profunde în economia noastră. Și, nu o voi ascunde, nu vor fi ușoare", a declarat Putin în fața guvernului într-o videoconferință miercuri. "Ele vor duce la o creștere temporară a inflației și a șomajului".

El a ordonat oficialilor să crească beneficiile sociale, inclusiv pensiile, și să majoreze salariile angajaților de stat, recunoscând că "creșterea prețurilor afectează serios veniturile oamenilor". Guvernul are suficiente fonduri pentru a face față costurilor fără a recurge la tipărirea de bani, a spus el, fără a da însă alte detalii.

Putin a ordonat sprijinirea economiei Rusiei pe fondul unor sancțiuni de amploare care au determinat banca centrală să dubleze cu mai mult de 20% rata dobânzii cheie pentru a încerca să oprească prăbușirea rublei. Rusia se confruntă, de asemenea, cu un exod al companiilor și investițiilor străine ca răspuns la ordinul președintelui din 24 februarie de a invada Ucraina.

"Cea mai importantă sarcină" a guvernului este de a asigura aprovizionarea adecvată cu bunurile de consum, în special cu medicamentele esențiale, pentru a limita o creștere a prețurilor, a declarat Putin. Cheltuielile de consum au crescut cu 1.000 de miliarde de ruble (9,7 miliarde de dolari) după invazie, deoarece rușii s-au grăbit să își facă provizii de bunuri, a spus el.

El a exclus reglementarea "manuală" a prețurilor, spunând că oficialii ar trebui să stimuleze aprovizionarea, inclusiv prin redirecționarea bunurilor destinate exportului către piața internă.

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată! Fitch, veste proastă pentru Vladimir Putin

Agenţia de evaluare Fitch a anunţat că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane în cazul în care Moscova va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente.

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată. Invadarea Ucrainei a avut drept consecinţă aplicarea de sancţiuni grave Moscovei, ceea ce a afectat capacitatea autorităţilor ruse de a accesa şi aloca numerar.

„Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile”, se arată într-un comunicat al Fitch, conform Agerpres.

Rusia ar trebui să plătească investitorilor miercuri dobânzi de 117 milioane de dolari la două obligaţiuni denominate în dolari.

Fitch a anunţat că dacă Rusia va plăti împrumuturile suverane în ruble, ratingurile celor două obligaţiuni vor fi revizuite în scădere la „D” după expirarea perioadei de graţie, în timp ce ratingul pe termen lung al Rusiei va fi stabilit la „Restricted Default” (RD – intrare restricţionată în incapacitate de plată). Cite;te mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel