Preşedintele rus Vladimir Putin a admis că este puţin probabil ca Germania să mai accepte să primească gaz rusesc prin tronsonul neavariat al conductei Nord Stream 2, după ce Berlinul a respins o astfel de ofertă a Moscovei, în timp ce compania rusă Gazprom estimează că repararea acestui gazoduct şi a Nord Stream 1 după scurgerile provocate de un posibil sabotaj ar necesita înlocuirea unor întregi segmente din conducte, relatează agenţiile internaționale.
Germanii ''trebuie să decidă ce este mai important pentru ei: să-şi îndeplinească un fel de angajament în cadrul Alianţei (NATO), aşa cum îl văd ei, ori să-şi apere interesele naţionale'', a declarat Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan.
''Nu a fost luată o decizie şi este puţin probabil să fie luată, dar asta nu mai este treaba noastră, este treaba partenerilor noştri'' europeni, a adăugat el.
Gazoductele Nord Stream au suferit scurgeri în urma unor explozii misterioase, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia. Totuşi, un tronson al Nord Stream 2 mai poate fi folosit şi Rusia a propus Germaniei să-i livreze gaze prin acesta, dar Berlinul a refuzat, lucru confirmat vineri şi de preşedintele rus.
Acest gazoduct nou construit nu a fost utilizat niciodată, Germania refuzând darea lui în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după atacul acesteia împotriva Ucrainei.Berlinul se declarase în schimb dispus să reia achiziţiile de gaze ruseşti prin celălalt gazoduct, Nord Stream 1, care fusese oprit de Rusia sub pretextul unor lucrări de mentenanţă, înainte ca această conductă să devină neoperaţională în urma acelor explozii.
Ruptură totală
Dar pentru repararea acestui gazoduct, precum şi a tronsoanelor avariate ale Nord Stream 2, ar fi nevoie de înlocuirea unor importante secţiuni din conducte, estimează compania rusă Gazprom.''Nu ne-au permis să vizităm locul accidentului, dar trebuie înţeles că, judecând după rapiditatea ieşirii presiunii din conducte, s-a produs o ruptură totală. Ce înseamnă asta? Înseamnă că secţiuni foarte mari, inclusiv cele dinspre Rusia, sunt acum pline cu apă de mare'', a explicat la televiziunea rusă directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Prin urmare, ar fi nevoie de ''tăierea unor mari porţiuni din conducte şi înlocuirea lor cu unele noi'', a precizat acesta. Potrivit presei germane, şi autorităţile de la Berlin consideră că avarierea gazoductelor ar putea sa le facă inutilizabile pentru totdeauna, întrucât apă sărată pătrunsă în ele ar provoca o coroziune ireversibilă. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri asupra unei ''catastrofe globale'' în cazul unei ''confruntări directe'' între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei, transmite agenţia EFE.
Catastrofă globală
Pe de altă parte, Putin a avertizat că ''participarea oricărei forţe globale într-un contact direct, într-o confruntare directă cu armata rusă, este un pas foarte periculos care poate conduce la o catastrofă globală'', a spus Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan.
Răspunzând unei întrebări despre o eventuală desfăşurare de trupe ale NATO în Ucraina, liderul de la Kremlin şi-a exprimat încrederea că în cele din urmă va prevala ''simţul raţiunii'' în rândul celor care susţin o asemenea opţiune. Declaraţia sa coincide cu a 60-a aniversare a Crizei Rachetelor din Cuba din 1962, care a adus atunci SUA şi URSS în pragul celui de-al Treilea Război Mondial.
Putin a mai spus despre NATO că decizia Germaniei de a prioritiza obligaţiile sale faţă de Alianţă în detrimentul propriilor interese economice este o ''eroare'' ce ''are consecinţe negative pentru zona euro, în general, şi pentru Germania, în special''.
Citește și Îngroziți și dezgustați, rușii vor să fugă în Israel. Ce fac pentru a reuși
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...