Von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria: Europa va avea gaz suficient pentru iarnă
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen
Grecia și Bulgaria au început sâmbătă exploatarea comercială a unei conducte de gaz care va contribui la scăderea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la sporirea securității energetice. Europa va avea gaz suficient pentru iarnă, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, potrivit Reuters.

„Această conductă schimbă situația, atât pentru Bulgaria, cât și pentru securitatea energetică a Europei. Și înseamnă libertate. Înseamnă libertatea de dependența de gazul rusesc”, a spus von der Leyen, în timpul ceremoniei de la Sofia la care a participat alături de liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei și Macedoniei de Nord.

„Interconectorul ar putea acoperi tot consumul de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună în aceste vremuri foarte dificile. Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei”, a adăugat ea.

„Atât în Bulgaria, cât și în toată Europa, oamenii simt consecințele războiului declanșat de Rusia. Dar, mulțumită unor astfel de proiecte, Europa va avea gaz suficient pentru iarnă. Am muncit foarte mult în ultima lună pentru a ajunge aici. Primul pas a fost diversificarea față de gazul rusesc. Mulțumim prietenilor din Azerbaidjan, din Norvegia, Statele Unite, Algeria și alte țări, care ne-au ajutat în acest moment critic”, a mai spus ea.

La inaugurarea interconectorului a participat și premierul Nicolae Ciucă.

„Deşi evenimentul la care participăm reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia”, a spus el.

„Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a unit şi mai mult în eforturile noastre de a găsi soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului. În plus, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză”, a adăugat premierul.

Gazprom a anunțat cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul încă neelucidat din Marea Baltică

Cele trei segmente ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 conțineau circa 800 de milioane de metri cubi de gaz în momentul în care au avut loc avariile care au dus la scurgerile de metan din Marea Baltică, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit TASS.

„Potrivit estimărilor disponibile, circa 800 de milioane de metri cubi de gaz se aflau în cele trei segmente ale gazoductelor la momentul incidentului. Pentru comparație, aceasta reprezintă consumul Danemarcei pe trei luni”, a declarat Serghei Kuprianov, precizând că, la momentul avariilor, conductele nu transportau gaz „din diferite motive”, dar ambele erau gata de operare.

Gazprom a început să caute soluții pentru repararea sistemului Nord Stream, dar nu se știe deocamdată cât va dura.  „Putem spune cu siguranță că va fi o sarcină foarte dificilă”, a mai spus Kuprianov.

Primul pas va fi o inspecție tehnică a conductelor avariate. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a anunțat marți că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

Forțele aeriene daneze au publicat, marți, imagini surprinse dintr-un avion de vânătoare F-16 deasupra Mării Baltice cu scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. De asemenea, seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea conductelor. Incidentul a fost urmat de acuzații reciproce între Rusia și Occident privind autorul acestui act de sabotaj, potrivit Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel