Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a unui ajutor de urgență pentru victimele infracțiunilor.
Concret, proiectul prevede că victimele infracțiunilor pot solicită un avans din compensația financiară sub formă de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgențe, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe țară.
Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Conform proiectului, solicitarea și acordarea voucherelor destinate victimelor infracțiunii se va realiza prin formularea și transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de către victima infracțiunii, care va fi soluționată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 211/2004.
Entitățile publice și private înrolate în procedura de distribuire a voucherelor către victimele infracțiunilor, conform art. 3715 din Legea nr. 318/2015, vor întocmi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgențe ale victimelor infracțiunilor, și, după caz, vor acordă sprijin și asistență victimelor în față Comisiei, în condițiile art. 34 din Legea nr. 211/2004.
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justiției. Totodată, Ministerul Justiției va stabili numărul de vouchere, valoarea lor estimată, precum și suportul pe care acestea vor fi realizate.
Conform proiectului, vor fi autorizate să distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgențe:
a) Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și structurile aflate în coordonarea sau subordinea acestora;
b) Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
c) Agenției Naționale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
d) Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați;e) orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, că obiect de activitate asistență și protecția victimelor și/sau asistență socială.f) asociațiile și fundațiile cu obiect de activitate în domeniul asistenței și protecției victimelor și/sau asistenței sociale, înregistrate în lista entităților publice și private înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor.
Ministerul Justiției susține că introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgențe ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare.
Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost postat pe site-ul just.ro, în dezbatere publică, pe 3 februarie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...