Vremuri tulburi pentru postul Fox News, cu urmări financiare greu de anticipat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O poveste cu final incert
O poveste cu final incert
Postul Fox News traversează o perioadă tulbure, marcată de dezvăluiri legate de activitățile sale de culise din perioada alegerilor prezidențiale americane din 2020 și cu un proces de peste un miliard de dolari în vizor. Dar impactul asupra perlei imperiului Murdoch rămâne dificil de evaluat.

Totul a devenit o telenovelă care încântă presa americană și tabăra democrată. Fiecare săptămână aduce un nou pachet de mesaje private, texte și e-mailuri ale unor personalități ale televiziunii, scoase la iveală în cadrul procesului de defăimare intentat de un producător de mașini de vot electronice, Dominion Voting Systems.

"Suntem foarte, foarte aproape și vom putea să-l ignorăm pe Trump aproape în fiecare seară (...) Îl urăsc cu pasiune", le-a scris prezentatorul vedetă Tucker Carlson, un susținător convins al republicanilor, membrilor echipei sale pe 4 ianuarie 2021, cu două zile înainte ca mii de susținători ai fostului președinte să ia cu asalt Capitoliul.

Mai presus de toate, documentele au dezvăluit că, în noiembrie 2020, mai marii postului de televiziune preferat al conservatorilor americani, nu credeau, inclusiv proprietarul ei, Rupert Murdoch, în teoria unei alegeri prezidențiale "furate" de democrați, în special prin intermediul votului electronic. Pe post însă, aceste speculații înfloreau în direct pe platourile de filmare ale vedetelor Tucker Carlson, Sean Hannity sau Laura Ingraham.

Fox a "împroșcat"

Aceste contradicții se află în centrul argumentației companiei Dominion Voting Systems, care vrea ca Fox News să fie condamnat pentru defăimare și solicită daune de 1,6 miliarde de dolari. Un proces civil care ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie în statul Delaware. "Este un atac fără precedent la primul amendament" al Constituției americane care protejează libertatea presei, a comentat Fox News pentru AFP.

Televiziunea a adăugat că este legitim să se dea cuvântul taberei Trump atunci când aceasta contestă votul și că este "esențial pentru căutarea adevărului" ca toate părțile să-și exprime punctul de vedere. De asemenea, ea acuză Dominion de "scoaterea din context a unor citate".

Dar, indiferent de rezultatul juridic, dezvăluirile "au afectat grav imaginea Fox", consideră Mark Feldstein, profesor de jurnalism la Universitatea din Maryland. "Multă vreme, a fost ca și cum am fi urmărit o piesă de teatru, iar uitându-te la Fox îți puteai da seama că multe erau erau minciuni. Ceea ce nu știam era cât de deliberat și orchestrat a fost totul", adaugă el.

Universitarul este totuși circumspect cu privire la efectele pe care aceste dezvăluiri le vor avea asupra telespectatorilor postului Fox News, care în 2022 și-a adjudecat pentru al șaptelea an consecutiv titlul de cel mai urmărit canal de televiziune prin cablu de către americani, cu mult înaintea concurenților săi CNN sau MSNBC.

"Ei fac apel la o populație care crede deja aceste lucruri. Ei difuzau aceste minciuni în mare parte pentru că publicul lor dorea să le audă", explică Mark Feldstein.

Impactul financiar

Lansat în 1996, canalul a trecut deja prin mai multe crize, cum ar fi scandalurile de hărțuire sexuală în care au fost implicați șeful său emblematic, Roger Ailes, care a murit în 2017, și unul dintre prezentatorii emblematici ai postului, Bill O'Reilly, concediat în același an. 

Chiar și cu o condamnare grea, "Fox News este o vacă de muls. Vor absorbi pierderile și vor continua să emită", spune, plin de convingere, Mark Feldstein. O condamnare de peste un miliard de dolari ar avea totuși un impact financiar semnificativ asupra companiei-mamă a Fox News, Fox Corporation Group, care a avut venituri de 14 miliarde de dolari în anul fiscal 2022 (iulie 2021-iunie 2022). Iar Fox News este dat în judecată într-un caz similar de o altă companie, Smartmatic.

"Dincolo de procesul (Dominion), consecințele cele mai probabile, dacă Fox va suferi vreuna, vor veni din partea agenților de publicitate care consideră marca prea puțin demnă de încredere și a telespectatorilor care vor decide în cele din urmă să o părăsească", consideră editorul de la Columbia Journalism Review, Kyle Pope.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...


pixel