Bursa de pe Wall Street a înregistrat marți o revenire puternică după vânzările masive recente, susținute de creșterile din sectorul tehnologic și speranțele că SUA ar putea fi dispusă să negocieze tarifele vamale agresive impuse Chinei, transmite Reuters.
Titlurile giganților tehnologici au fost în prim-plan: Nvidia și Meta Platforms au crescut cu 5% fiecare, iar acțiunile Tesla au avansat cu 4%. Sectorul tehnologic a urcat cu 3,5%, în timp ce indicii bancari și cei ai producătorilor de cipuri au crescut cu 4%, respectiv 3,6%.
Indicele volatilității CBOE (VIX), considerat un barometru al fricii pe Wall Street, a coborât la 38,59 puncte după ce luni atinsese cel mai ridicat nivel din august anul trecut.
Indicele companiilor mici, Russell 2000, a crescut cu 2,5% după trei sesiuni consecutive de scăderi accentuate.
„Deși revenirea de astăzi aduce o ușurare temporară, tensiunile comerciale rămân elefantul din cameră. Cu Trump amenințând cu o majorare de 50% a tarifelor impuse Chinei și Beijingul refuzând să cedeze, sentimentul de pe piețe se poate schimba rapid,” a declarat Lukman Otunuga, analist-șef la FXTM.
La ora 09:35 a.m., indicele Dow Jones Industrial Average creștea cu 1.190,19 puncte (+3,11%), ajungând la 39.155,79. S&P 500 urca cu 160,02 puncte (+3,16%), la 5.222,27, iar Nasdaq Composite avansa cu 569,06 puncte (+3,65%), până la 16.172,32.
Această revenire vine după o perioadă marcată de temeri legate de un posibil război comercial global și o eventuală recesiune în SUA, care au dus indicii bursieri la cele mai scăzute niveluri din ultimul an. Nasdaq a intrat oficial în teritoriu de piață „bear” vinerea trecută, iar S&P 500 și Dow au pierdut peste 15% față de maximele istorice.
Tensiunile persistă după ce China a declarat că „nu va accepta niciodată natura de șantaj” a amenințărilor Statelor Unite cu majorarea tarifelor la peste 100% pentru importurile chinezești.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat marți pentru CNBC că negocierile tarifare sunt răspunsul la solicitările altor state, nu rezultatul turbulențelor de pe piețele financiare. Totodată, a catalogat escaladarea Chinei drept „o mare greșeală”. Între timp, președintele Trump a anunțat că a avut un „apel excelent” cu președintele interimar al Coreei de Sud, Han Duck-soo, discutând și despre subiectul tarifelor.
Îngrijorările legate de faptul că tarifele agresive ar putea alimenta inflația și frâna creșterea globală au dus la speculații privind reduceri suplimentare ale dobânzilor de către Rezerva Federală. Potrivit datelor LSEG, piețele anticipează acum peste 96 de puncte de bază în scăderi ale dobânzii până în decembrie – echivalentul a trei tăieri complete de 25 de puncte și o probabilitate de 84% pentru o a patra.
Un nou raport privind inflația la consum este așteptat joi, acesta putând oferi mai multă claritate asupra traiectoriei prețurilor.
Pe segmentul individual al companiilor, Broadcom a urcat cu 7,4% după ce a anunțat un program de răscumpărare de acțiuni de 10 miliarde de dolari. UnitedHealth Group a crescut cu 7,6% după ce guvernul SUA a aprobat o creștere de 5,06% a plăților pentru planurile Medicare Advantage în 2026. Humana a explodat cu 11,7%, Elevance Health a câștigat 6,5%, iar CVS Health a avansat 8,4%, după ce a anunțat numirea unui nou CFO – Brian Newman, fost executiv UPS.
Pe NYSE, titlurile în creștere le-au depășit pe cele în scădere în raport de 13,36 la 1, iar pe Nasdaq raportul a fost de 6,33 la 1. S&P 500 nu a înregistrat niciun nou maxim sau minim anual, în timp ce Nasdaq a bifat 9 maxime și 24 de minime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Parlamentul României urmează să...
Senatul dezbate la Comisia de...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Una dintre companiile care...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...
Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...
Calendarul fiscal al lunii...
APCE (Asociaţia Prosumatorilor...
Industria farmaceutică amenință...