Indicii bursieri americani au crescut vineri, semnalând o a doua săptămână consecutivă de câștiguri, susținuți de date economice peste așteptări și de semnale pozitive privind posibila detensionare a conflictului comercial dintre Statele Unite și China.
Conform datelor publicate, economia americană a adăugat 177.000 de locuri de muncă în luna aprilie, depășind estimările analiștilor. Rata șomajului a rămas constantă, la 4,2%. Cifrele au calmat parțial temerile privind o încetinire economică, generate anterior de un raport al Departamentului Comerțului care arăta o scădere a PIB-ului – prima din ultimii trei ani – provocată de un val de importuri influențat de tarifele vamale impuse.
„Piața reacționează pozitiv la datele privind angajările, însă trebuie menționat că ritmul de creștere a încetinit față de luna precedentă, iar acest lucru nu a fost suficient discutat”, a declarat Talley Leger, strateg-șef la The Wealth Consulting Group. „Totuși, mă așteptam la o încetinire mai accentuată, având în vedere că sondajul privind locurile de muncă a fost realizat imediat după anunțul noilor tarife. Piața pare să perceapă acest lucru ca pe un semnal pozitiv.”
China a anunțat vineri că „evaluează” o propunere venită din partea Washingtonului pentru reluarea negocierilor comerciale, în contextul noilor tarife impuse de președintele Donald Trump, de până la 145% pe unele importuri din China.
Tensiunile comerciale dintre cele două superputeri au generat volatilitate pe piețele globale, într-un joc diplomatic în care niciuna dintre părți nu vrea să cedeze. Cu toate acestea, unele concesii recente din partea administrației Trump au oferit un respiro burselor americane. Nasdaq a revenit la niveluri nemaiatinse dinainte de 2 aprilie – supranumită de analiști „Ziua Eliberării”, când Trump a anunțat noile măsuri tarifare.
Indicele S&P 500 era pe cale să înregistreze a noua sesiune consecutivă de creștere, iar Dow Jones se îndrepta spre un șir de nouă zile de câștig – o performanță nemaiatinsă din decembrie 2023. Nasdaq marca a doua zi consecutivă de creșteri. Pe ansamblul săptămânii, toți cei trei indici principali urmau să înregistreze un avans de aproximativ 3%.
La ora 14:19 (ora locală), Dow Jones Industrial Average urca cu 593,22 puncte (+1,45%), ajungând la 41.344,78. S&P 500 câștiga 90,52 puncte (+1,62%), la 5.694,81, iar Nasdaq Composite avansa cu 313,10 puncte (+1,77%), atingând 18.024,51.
„Cred că mesajul zilei este că economia este mai puternică și mai rezistentă decât se credea, în ciuda presiunilor generate de tarife și incertitudinile asociate”, a spus Thomas Hayes, președintele Great Hill Capital din New York.
Pe segmentul companiilor de tehnologie, Apple a scăzut cu aproape 4% după ce și-a redus programul de răscumpărare de acțiuni cu 10 miliarde de dolari. CEO-ul Tim Cook a avertizat că noile tarife ar putea adăuga circa 900 de milioane de dolari la costurile din acest trimestru.
În schimb, alte companii din grupul „Magnificii Șapte” – inclusiv Amazon, Meta și Nvidia – au înregistrat creșteri între 0,3% și 5,2%.
Chevron a urcat cu 1,6%, iar Exxon Mobil a câștigat 0,5% după publicarea rezultatelor financiare trimestriale.
Acțiunile Block au căzut cu 21% după ce compania și-a redus prognoza de profit pentru 2025 și a ratat așteptările privind câștigurile. Producătorul de jocuri video Take-Two Interactive a scăzut cu 4,6% după ce a amânat lansarea așteptatului titlu „Grand Theft Auto VI” pentru mai 2026.
La nivelul bursei de la New York, numărul acțiunilor în creștere l-a depășit pe cel al celor în scădere într-un raport de 4,16 la 1. Pe Nasdaq, 3.332 de titluri au fost pe plus, față de 1.030 pe minus – un raport de 3,23 la 1 în favoarea celor care au avansat.
Indicele S&P 500 a înregistrat 12 maxime și 3 minime la 52 de săptămâni, în timp ce Nasdaq a marcat 48 de maxime și 33 de minime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...
Din 2 mai, toate coletele din...
Wall Street își revine...
Final de săptămână rezervat...
Bursa americană în urcare:...
Banca Naţională a României,...
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Take-Two amână lansarea Grand...
Se deblochează problemele...
Persoane fizice care fac...
Embargoul neoficial al Chinei...
Ministrul Energiei respinge...
Rata anuală a inflaţiei în zona...
HistoSonics, compania susținută...
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
CEO-ul GM, Mary Barra, laudă...