Warren Buffett are prea mult cash. Nu mai știe în ce să investească
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Warren Buffett, la vremea când îi explica președintelui Obama ce se întâmplă în finanțe
Warren Buffett, la vremea când îi explica președintelui Obama ce se întâmplă în finanțe
Peste 157 de miliarde de dolari. Berkshire Hathaway, holdingul fondat și condus de investitorul american, Warren Buffet, nu a ajuns niciodată la un asemenea volum de lichidități. Este un record absolut, dar și dovada că nu mai sunt oportunități pentru investiții.

Vânzarea cesiunilor de acțiuni listate s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari într-un an, din care 5 miliarde în trimestrul III. Printre titlurile vândute pe parcursul anului, se regăsesc nume sonore precum HP și Chevron. Prin urmare, Warren Buffet stă pe un munte de numerar, dar fără să vadă prea multe oportunități de investiții pe piața actuală. Dezamăgirea pare atât de mare, încât renumitul om de afaceri, supranumit Oracolul din Omaha, preferă să răscumpere propriile acțiuni decât să cumpere altele noi. Operațiune care, din ianuarie, reprezintă 7 miliarde de dolari

Mulțumesc pentru creșterea tarifului

Cedând participații fără să cumpere altele, pentru că nu mai este atras de nimic, volumul de lichidități a continuat să se amplifice. O creștere a lichidității încurajată și de creșterea ratei dobânzilor. Mare parte a acestor lichidități este deținută sub formă de Trezorerie pe termen scurt, adică obligațiuni guvernamentale ale Statelor Unite. Cu toate acestea, rata Trezoreriei pe doi ani a depășit 5% în august, în timp ce era sub 4% la începutul lunii mai.

O pasivitate care nu reduce apetitul investitorilor

Un holding care nu știe în ce să investească îi poate speria investitorii. Nu este însă cazul lui Buffet. Departe de a intra pe un trend descendent, prețul acțiunilor holdingului a atins chiar un record în septembrie. De la începutul anului, acțiunea a crescut cu aproape 14%. Pentru mulți investitori, ea rămâne o investiție sigură și diversificată în aceste vremuri incerte.

Holdingul merge bine

Iar cifrele par să-i dea dreptate. În ciuda acestei aparente lipse de inspirație, holdingul Berkshire Hathaway se descurcă bine, conform rezultatelor trimestriale publicate sâmbătă. Și sunt peste așteptări, deoarece Berkshire Hathaway nu arată doar lichidități record, ci și venituri din exploatare de 10,76 miliarde dolari, o creștere de 7,1% față de trimestrul anterior.

Singurul dezavantaj este că declinul pieței de valori a afectat venitul net, care a înregistrat o pierdere de 12,77 miliarde de dolari în trimestrul al treilea (comparativ cu o pierdere de 2,8 miliarde de dolari cu un an mai devreme). O performanță slabă care trebuie însă pusă pe seama scăderii bursei în ansamblul ei și care nu a cruțat portofoliul de acțiuni al lui Warren Buffett. A trecut de la 353 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie, la 319 de miliarde de dolari în prezent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...

Fotbalul francez, contract cu Nike de o valoare ”istorică”

Federația Franceză de Fotbal deține unul dintre cele mai...


pixel