Washingtonul aprobă vânzarea de rachete antiaeriene către Finlanda

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un contract de câteva sute de milioane de dolari
Un contract de câteva sute de milioane de dolari
Tranzacția vine în contextul în care Finlanda a depus cerere de aderare, în comun cu Suedia, la NATO. 

Guvernul american a anunțat că a aprobat vânzarea de rachete antiaeriene portabile Stinger către Finlanda, în valoare estimată de 380 de milioane de dolari, în contextul în care această țară, în mod tradițional nealiniată, se pregătește să adere la NATO.

Guvernul finlandez dorește să cumpere 350 de rachete Stinger montate pe umăr și echipamentul aferent. Vânzarea de echipamente sensibile trebuia să fie aprobată în prealabil de guvernul american, a precizat agenția de cooperare a Departamentului american al Apărării.

Consolidarea capacităților de apărare

Dacă va fi confirmată, vânzarea "va spori capacitățile de apărare și descurajare ale Finlandei", se arată în comunicat. "Acest armament crucial va consolida capacitățile de apărare terestră și aeriană pe flancul estic al Europei și va sprijini prioritățile Comandamentului European al Armatei SUA. Washingtonul a aprobat luni vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Helsinki, în valoare totală de 323 de milioane de dolari.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus o cerere comună de aderare la Alianța Atlantică în luna mai, renunțând la decenii de nealiniere militară. Cererea, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate statele, cu excepția Turciei și a Ungariei.

Citește și China dezvoltă lansatoare de rachete hipersonice, imposibil de detectat

O amenințare nucleară și invizibilă. CCTV, postul oficial de televiziune al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că Beijingul dezvoltă o tehnologie invizibilă pentru lansatoarele sale de rachete hipersonice. Acestea vor fi capabile să se sustragă detectării sateliților americani, precum și radarelor și dronelor de spionaj. The South China Morning Post a relatat că oamenii de știință militari s-au bazat foarte mult pe inteligența artificială pentru a proiecta noul dispozitiv.

"Cred că pe câmpurile de luptă din viitor, rivalii noștri nu vor detecta forțele noastre și nu vor ști unde se află lansatoarele de rachete", a declarat Yang Biwu, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect. Potrivit acestuia, acest dispozitiv va deveni un fel de cameleon și se va putea ascunde în orice tip de teren. Acest avans tehnologic chinezesc îngrijorează foarte mult conducerea Pentagonului. Într-adevăr, acest lansator, pe lângă faptul că este invizibil, va fi capabil să lanseze formidabila rachetă Dongfeng-17.

O viteză de peste 7000 km/oră

Alături de rachetele rusești Kinjal și Zircon, Dongfeng-17 este una dintre primele rachete hipersonice din lume care a devenit complet operațională. Această armă poate lovi o țintă pe o rază de 2.500 de kilometri și poate atinge o viteză de croazieră de peste 7.000 de kilometri pe oră. 

În plus, proiectilul are o traiectorie imprevizibilă, dispozitivul putând lua mai multe unghiuri sau direcții, ceea ce face aproape imposibilă interceptarea ei. Coșmarul pentru ofițerii americani nu se termină aici, deoarece Dongfeng-17 este conceput în principal pentru a penetra învelișurile întărite ale navelor de război ale marinei americane - inclusiv portavioane - care patrulează în mod regulat în Marea Chinei de Sud. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel