WhatsApp-ul fost atacat cibernetic. Telefoanele, infectate cu spyware

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Aplicația WhatsApp nu mai este sigură
Aplicația WhatsApp nu mai este sigură
Facebook le cere utilizatorilor de WhatsApp să-și upgradeze aplicația cu ultima versiune după ce a informat autoritatea de reglementare că telefoanele unor utilizatori au fost infectate cu spyware prin intermediul WhatsApp, transmite Reuters . Spyware-ul a fost dezvoltat de o companie din Israel și permite accesarea datelor personale de pe telefoanele mobile ale victimelor, fără ca acestea să știe.

Facebook, proprietara WhatsApp, s-a limitat să precizeze că își încurajează clienții să-și mențină aplicația updatată la zi pentru a preveni breșele de securitate. ”Lucrăm continuu alături de partenerii din acest sector pentru a oferi cele mai noi îmbunătățiri de securitate ca să-i protejăm pe utilizatori”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Pe de altă parte, compania a informat principala instituție de reglementare din Uniunea Europeană care-i verifică activitatea, Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda că are o vulnerabilitate majoră de securitate. ”Vulnerabilitatea a permis unui făptuitor rău intenționat să instaleze software neautorizat și să obțină acces la datele personale de pe dispozitivele pe care este instalat WhatApp”, se arată într-un comunincat al CPD.

De asemenea, a fost informat și Departamentul de Justiție al SUA privind breșa de securitate din WhatsApp. Deocamdată, nu se știe cu exactitate numărul utilizatorilor pe care a fost instalat spyware-ul. S-a descoperit însă că programul a fost realizat de o companie israeliană din domeniul supravegherii cibernetice, NSO Group. Aplicația afectează atât telefoanele cu Android, cât și iPhone-urile.

Citește și: Platformele de socializare Facebook și WhatsApp, probleme de accesare

Compania din Israel a negat faptul că arf fi atacat deliberat aplicația de mesagerie, dar a declanșat o anchetă internă privind o eventuală utilizare abuzivă a programului care este destinat, la origine, doar pentru combaterea criminialității și terorismului.

Facebook a cumpărat WhatsApp în 2014 pentru suma de 19 miliarde de dolari. Cofondatorul Facebook, Chris Hughes, scria săptămâna trecută în New York Times că Mark Zuckerberg a dobândit prea multă influență prin controlul simultan asupra Facebook, Instagram și WhatsApp și că se impune divizarea companiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel